Грийнпийс тръгва на корабно турне около Европа

Подкрепяме рибарите с ниско въздействие върху морето.

Съобщение за печата - март 18, 2013
Констанца, Румъния, 18.03.2013г. – Корабът на „Грийнпийс” Arctic Sunrise започва днес своята обиколка в подкрепа на крайбрежните дребномащабни рибари с ниско въздействие върху околната среда. Това се случва в момент, когато преговорите за реформата на Общата рибарска политика (ОРП) навлизат в своята финална фаза. С десетилетия ОРП е благоприятствала индустриалния риболов, който заплашва бъдещето на рибата и на моретата. Крайбрежните общности, които зависят от риболова, страдат от последиците от тази неустойчива политика.

logo sustainable fishermen

Промишленият риболов изпразва морето ни.

 Над 60% от рибните запаси в Европа са свръх-експлотатирани и не са способни да се възстановят.”, коментира Деница Петрова от "Грийнпийс България".

Европейската индустриална флота е толкова мощна, че може да улови 2 до 3 пъти повече риба, отколкото рибните запаси са способни естествено да се възстановят.(по данни на Европейската Комисия от 2011 г.). Време е да се промени курса на Общата рибарска политика и да се даде приоритет на крайбрежните рибари, с ниско въздействие върху моретата. Само така може да се осигури бъдеще и на моретата, и на рибарите.”

 Общата рибарска политика в момента се ревизира, като финалните преговори се водят между Европейския парламент (подкрепящ смислени реформи) и националните правителства. Риболовни нации като Испания и Франция засега неизменно се застъпват за краткосрочните интереси на индустриалната риболовна флота, въпреки, че в голямата си част риболовът в страните им е дребномащабен.

В България близо 90 % от риболовните кораби са дребномащабни – т.е. страната ни би имала пряк интерес от подкрепа на именно такъв тип риболов.

           „Европейските правителства трябва да балансират размера на флотата спрямо рибата, която е налична в морето. Да се прекратят най-разрушителните практики и да се окаже подкрепа на рибарите, които ловят риба отговорно, като се запазят работните места в крайбрежните общности.”- добави Деница Петрова.

  Корабът Arctic Sunriseвисокоговорител на крайбрежните рибари

 По време на своето пътуване корабът Arctic Sunrise ще посети 9 страни (Румъния, България, Гърция, Хърватска, Словения, Италия, Испания, Франция и Великобритания). Грийнпийс ще събира подписи на хартиени лодки (http://myboat.gp/bg/ )  в подкрепа на крайбрежните рибари, призовавайки министрите на ЕС да дадат преференциален достъп до ресурси на тези рибари. Рибари ще пътуват на Arctic Sunrise, носейки фенер от страна в страна, символизиращ общата кауза за съхранението на европейските морета.

  Европейските министри по рибарство и депутатите трябва да погледнат отново нашия сектор.” – заяви Джери Пери, говорител на движението LIFE (low impact fishers of Europe – обединение на европейски рибари с ниско въздействие). Крайбрежните рибари представляват 80 % от риболовната флота и дават мнозинството работни места в сектора. И въпреки че сме кръвоносната система на рибарските общности – получаваме само малък процент от квотите. И за да сме сигурни, че рибарството ще има бъдеще - тази ситуация трябва да се промени.”

 Програма на събитията на Arctic Sunrise във Варна:

18-21 – Изложба за устойчивото рибарство в центъра на Варна, (на Севастопол)

22 март

10-11 ч. пресконференция ( на борда на кораба, Морска гара Варна)

11 -12ч. среща на румънския рибар и българските крайбрежни рибари

13 -17 ч. кръгла маса с представители на ИАРА, учени и НПОта на тема „Устойчиво рибарство в ЕС”

 На 23ти и 24ти март корабът обявява отворени врати – ще бъде отворен за посещения на граждани от 10 до 18 ч.

Как да подкрепите крайбрежните рибари: http://myboat.gp/bg/