„Грийнпийс“ изобличи производителя на пестициди “Синджента” в пагубно влияние върху пчелните популации

Остават 6 дни преди ключово гласуване в ЕС за забрана на пестицидите, убиващи пчелите

Съобщение за печата - април 23, 2013
Базел, 23 април 2013 – Днес организацията „Грийнпийс” предупреди акционерите на „Синджента” - компанията за производство на пестициди, че с продукцията си сериозно застрашава и предизвиква спад на пчелните популации в световен мащаб. Това се случи на годишната среща на „Синджента” в Базел, Швейцария. Унищожителният пестицид на „Синджента” тиаметоксам е свързван с намаляването на пчелите. Активисти и пчелари извършиха мирна демонстрация по време на годишната среща на акционерите, докато представители на „Грийнпийс” и Европейската координация на пчеларите [1] отправиха въпроси към компанията относно финансовия риск, както и риска за репутацията на компанията при евентуална забрана за използване на пестицидите. Без пчелите и тяхното естествено опрашване, цели екосистеми, както и глобалното производство на храна биха били жестоко засегнати. Миналият месец Европейската комисия отправи предложение за забрана за пестицидите, които убиват пчелите, произвеждани от компании като „Синджента” и „Байер”.

„По-малко от седмица преди гласуването на ЕС за забрана на три от най-опасните пестициди, убиващи пчелите, Грийнпийс пита, докога „Синджента” ще отрича научните доказателства, показващи, че нейните продукти са свързани с глобалния спад на пчелните популации“ казва Матиас Вютрих, кампейнър по екологично земеделие в Швейцария, който води проекта за пчелите в „Грийнпийс” на европейско ниво. „Докато мултинационални земеделски корпорации като „Синджента” и „Байер” се интересуват единствено от печалбата, тейните пестициди,  излагат пчелите и други опрашители на риск. Без пчелите и тяхното естестввено опрашване, цели екосистеми, както и глобалното производство на храна биха били жестоко засегнати.“

В понеделник, 29ти април страните-членки на ЕС ще гласуват за втори път предложението на еврокомисията да забрани три неоникотинови пестицида (тиаметоксам на „Синджента”, клотианидин и имидаклоприд на „Байер”).  Мнозинството от страните подкрепиха забраната на предишното гласуване на 15 март, но не можаха да постигнат необходимото мнозинство [2].  Ако не бъде постигнато мнозинство от гласуването на страните-членки, Еврокомисията има правото да наложи забрана, която да влезе в сила най-рано през юли 2013 година. Пестицидната индустрия започна яростна кампания[3], за да избегне забраната и запази печалбите си за сметка на пчелите.

Франческо Панела, говорител на Европейската координация на пчеларите, който присъства на срещата на „Синджента” с Грийнпийс, каза:  „Тази забрана би могла да бъде стъпка в правилната посока за спасяване на пчелите ни, както и да осигури добра храна и добри фермерски практики в Европа. Неоникотиноидите са отровни за околната среда и в дългосрочен аскепт причиняват замърсявания на водата и почвата. Тяхната широка употреба, комбинирана с изключителния им невротоксичен ефект, допринася в голяма степен за драматичното отслабване и спад в популациите на пчелите и много други важни опрашители.

Най-новият доклад на Грийнпийс, „Пчелите намаляват“[4], показва, че намаляването им е в резултат от много фактори, включващи климатичните промени, болести и паразити, но голям ефект оказват също и индустриалните земеделски практики.  Научни доказателства подчертават смъртоносната роля на някои пестициди, включително убиващите неоникотиноиди, продавани от „Байер” и „Синджента”. Докладът идентифицира приоритетно седем пестицида, които трябва да бъдат забранени, заради токсичния им ефект върху пчелите. Списъкът включва имидаклоприд и клотианидин на Байер, тиаметоксам на "Синджента", фипронил и хлорпирифос на БАСФ, както и циперметрин и делтаметрин, произвеждани от други компании.  Елиминирането на тези убийци на пчели е само първата стъпка към запазването на пчелите и земеделието в Европа. Единственото дългосрочно решение е смяна на интензивното химическо земеделие с екологични фермерски практики.

На 17 април активисти от Грийнпийс разгънаха огромен банер от централния офис на базираната в Швейцария "Синджента", водещата световна компания, произвеждаща пестициди, с посланието: „Пестицидите на "Синджента" убиват пчели“.

 

Бележки:

[1] Европейска координация на пчеларите е техническа група, съставена от професионалисти от пчеларския сектор от различни страни от ЕС.

[2] Гласуването:

За забраната: Швеция, Словения, Полша, Холандия, Люксембург, Франция, Испания, Дания, Кипър, Белгия, Италия, Латвия, Малта

Против забраната: Словакия, Румъния, Португалия, Австрия, Гърция, Литва, Ирландия, Унгария, Чехия

Въздържали се: Великобритания, Финландия, Естония, Германия, България

[3] Лични писма разкриват яростното лобиране на „Синджента” и „Байер” срещу мерките на ЕС за запазване на пчелите http://corporateeurope.org/publications/pesticides-against-pollinators

[4] “Пчелите намаляват – обзор на факторите, които излагат опрашителите  земеделието в Европа на риск“, технически доклад на изследователските лаборатории на Грийнпийс, април 2013.