Корабът на Грийнпийс „Арктик Сънрайс” е задържан от руските власти в международни води

Съобщение за печата - септември 22, 2013
Амстердам, 20.09.2013 – Екипажът на легендарният кораб „Арктик Сънрайс” е задържан от руските власти, след като бе превзет от въоражена брегова охрана в международни води вчера. Корабът е под охрана от 19:00 ч. московско време на 19ти септември.

Използвайки хеликоптери и въжета руските власти са слезли на борда и са арестували намиращите се там 25 души. Активисти, които са успели да се скрият в радиоапаратната в началото, заявиха, че са видели хора, на колене с насочени към тях оръжия.
Радиоапаратната на кораба е била разбита, при което голяма част от комуникационната техника на кораба не функционира.

Корабът се е намирал по това време в международни води, което прави действията на руските власти незаконни.

Вече 12 часа „Грийнпийс” няма контакт с кораба, като изглежда че неговата посока е на запад към руските териториални води.

Организацията „Грийнпийс Интърнешанъл” не е получила официално потвърждение за повдигнати обвинения, като на активистите им е отказан достъп до съдействие от адвокати. Над 20 офиса на „Грийнпийс” по света организират днес протести пред Руските посолства.

Българският офис на организацията организира протест на солидарност пред Руското посолство в София в понеделник, 23.09 от 9 ч. В случай, че дотогава корабът бъде освободен – протестът ще бъде отменен.

„Сигурността на нашите активисти за нас е приоритет. Те не са направили нищо, за да бъдат посрещнати с това ниво на агресия. Протестът им бе мирен. Последният ни телефонен разговор с тях показа, че духът им е силен и че са благодарни на подкрепата от хиляди хора, които изпращат съобщения и които като тях са против сондирането за нефт в Арктика”, коментира Бен Айлиф, ръководител на кампанията за спасяване на Арктика.

„Истинската заплаха за руските територии на Арктика не идва от екипажа на Арктик Сънрайс, а от „Газпром” – една от най-бруталните нефтодобивни компании в света днес”.

Според руските медии, работещите на нефтената платформа „Приразломная” са описали специалната камера за безопасност на „Грийнпийс” като „наподобяваща бомба”. Това е съоръжение за безопасност – 3 м дълго и широко 2 м – направено да запази активистите от арктическия студ, шарено и покрито с логото на Грийнпийс”. Направено е по дизайн на архитекта Рубен Бодевиг,след конкурс, в който участваха 350 души.

Снимки са приложени, както и са налични тук:


http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage&ALID=27MZIFV4HRSX&CT=Album


Повече информация за историята на „Газпром” и платформата „Приразломная” ( на английски език):

http://www.greenpeace.org/international/Global/international/briefings/climate/Gazprom-Media-Brefing-Sep-2013-final.pdf

 

За кампанията:

www.savethearctic.org

 

 

Деница Петрова,