Обвиненията в пиратство към задържаните активисти предстои да бъдат заменени с обвинения в хулиганство

Коментар на „Грийнпийс”

Съобщение за печата - октомври 27, 2013
Амстердам, 23 октомври 2013 – Владимир Чупров от „Грийнпийс”- Русия коментира това, че обвиненията в пиратство към задържаните активисти предстои да бъдат заменени с обвинения в хулиганство:

Ана Паула Алминхана  Масиел, от Бразилия, една от задържаните активистки, по време на изслушванията в съда в Мурманск,

„Активистите не са нито пирати, нито хулигани. Това обвинение все още е твърде непропорционално и може да доведе до 7 години затвор. Това е нищо по-малко от атака срещу самите принципи на мирния протест.
Тези смели жени и мъже отидоха в Арктика въоръжени единствено със желанието си да осветлят какво прави една разрушителна индустрия. Те трябва да са със семействата си, а не по затворите в Мурманск.”

„Ние ще оспорим измислените обвинения в хулиганство така, както оспорваме обвиненията в пиратство. И двете нямат връзка с реалността. Активистите протестираха мирно срещу опасното сондиране за нефт на „Газпром” и трябва да бъдат освободени.”

 „Разследващата комисия също казва, че може да повдигне обвинения срещу някои активисти, че са използвали сила срещу властите. Това може да доведе до 10 години затвор. „Грийнпийс” е организация с 42-годишна история на изцяло мирен активизъм. Клевета е да се обвиняват хора, мирно протестиращи, които са отишли на една нефтена платформа с кораб с нарисувани гълъб и дъга. Този наш кораб бе превзет с оръжия и ножове, докато активистите стояха с вдигнати ръце. Те трябва незабавно да бъдат освободени.”Бележки:

Линк към петицията в подкрепа на задържаните:

http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/climate-change/arctic-impacts/free-our-activists/

За повече информация:

Деница Петрова,

Етикети