Отговор на „Грийнпийс Интернешънал” относно твърденията на руската разследваща комисия

Съобщение за печата - октомври 10, 2013
Руската разследваща комисия твърди, че на кораба „Арктик Сънрайс” са намерени наркотици. Можем само да предполагаме, че с твърденията си руските власти визират медицинските консумативи, които нашите кораби са длъжни да имат според изискванията на морското право.

Корабът за първи път бе претърсен от руски офицери преди седмици, когато те претърсиха всяко кътче от плавателния съд, и предполагаме, че настоящите твърдения се има за цел да се отклони вниманието от нарастващото глобално възмущение заради продължителното лишаване от свобода на задържаните. Всяко твърдение, че са открити незаконни наркотици, е чисто и просто измислица.

Съществува политика на организацията за строга забрана срещу наркотици на борда на корабите на "Грийнпийс". Затова всяко твърдение, че нещо различно от медицински консумативи, открито на борда, следва да се приема с голяма доза подозрение.

Преди да напусне Норвегия към Арктика, корабът  „Арктик Сънрайс” бе претърсен със специално обучени кучета от норвежките власти, следвайки обичайните стандарти. Законите в Норвегия са сред най-строгите в света. Нищо незаконно не бе намерено на кораба.


"Арктик Сънрайз" е суверенна холандска територия, той бе задържан в международни води и следователно е предмет на холандското законодателство. Незаконно е да се плава под холандски флаг без на борда да има определени медицински консумативи.

На кораба бе и квалифициран лекар с над десет годишен опит в руски болници. Някои от медицинските материали се били съхранявани в сейф, до който само капитанът и лекарят са имали достъп. Имаме информация, че сейфът е бил разбит от руските власти по време на претърсването на кораба. Предполагаме, че това са медицинските консумативи, за които говорят в момента руските власти.

 

***
Деница Петрова, Грийнпийс- България