Отказано е освобождаването под гаранция на активисти на „Грийнпийс” и на фотографа на свободна практика

Съобщение за печата - октомври 9, 2013
Мурманск, 8 октомври 2013 г. Регионалният съд в Мурманск днес отхвърли молбата за освобождаване под гаранция на двама от задържаните активисти на „Грийнпийс” и на фотографа на свободна практика.

Фотографът на свободна практика (от Русия) Денис Синяков в съда в Мурманск по време на разглеждане молбата му за освобождаване под гаранция.

Останалите 27 молби за пускане под гаранция ще бъдат разгледани през тази седмица.

28 активисти на „Грийнпийс”, фотограф и видео оператор на свободна практика бяха задържани от руските власти на кораба „Арктик Сънрайс” преди 19 дни. Арестите се случиха след мирен протест на нефтената платформа на „Газпром” „Приразломная” в Печорско море – в защита на Арктика.

Няма оправдание за продължителното задържане на активистите, които не са направили нищо повече от това да изразят това, в което вярват, чрез изцяло мирни средства. Обвинени са в престъпление, което не се е случило. Те са затворници, защото имат съвест, и сега те са отговорност на света.”, коментира Куми Найду, изпълнителен директор на „Грийнпийс”.

„Ние знаем защо приятелите ни са в затвора. Няма да бъдем изплашени. Няма да спрем да предизвикваме „Газпром” и останалите нефтодобивни компании, които искат да унищожат Арктика”.

Условията, в които 30те задържани се намират в момента, често нарушават правата им. Адвокатите им изготвят жалби до съответните органи.

„Притеснени сме от условията, в които се намират нашите приятели. Минимумът е да се намират заедно на едно място, да имат осигурено отопление и да са покрити базовите им нужди. Огромно е възхищението ми към техните семейства , които понасят всичко това с достойнство и с решимост, която вдъхновява хора по целия свят.”

Повече от 1 милион души са изпратили мейли до руските посолства по света- за незабавното освобождаване на задържаните 30.

Пред съда денс е била представена 18 страници петиция, подписана от руски журналисти за освобождаването на фотографа Денис Синяков.

 

Бележка:

(1) Тримата души, които не бяха освободени под гаранция са: Екатерина Заспа, Андрей Алахвердов и фотографа Денис Синяков. Всички са с руска националност. Целият списък със   задържаните:http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/climate-change/arctic-impacts/Peace-Dove/Arctic-30/

Деница Петрова,

Етикети