Руският парламент гласува амнистия за задържаните 30 активисти на „Грийнпийс”

Съобщение за печата - януари 8, 2014
18 декември 2013 г. - Активистите на „Грийнпийс”, които прекараха 2 месеца в затвора след мирен протест в зашита на Арктика изразиха своето облекчение, след като руският парламент гласува да им се даде амнистия. Но те също така заявиха: „Няма амнистия за Арктика”.

Думата гласува за поправка, която разширява указа за амнистия за обвиняеми, които са били обвинени в хулиганство. Следователно това включва и 28те активисти и двамата журналисти, арестувани след мирния протест на нефтената платформа на „Газпром” точно преди 3 месеца. Корабът на „Грийнпийс” „Арктик Сънрайс” бе заловен в международни води от въоръжената руска брегова охрана.

Съдебните дела срещу 30те сега най-вероятно ще бъдат прекратени и 26те задържани, които не са руснаци, ще могат да се завърнат в домовете си, след като получат визи от руските власти.

Ана Паула Мациел от Бразилия, една от задържаните 30, коментира:

„Изпитвам облекчение, но нямам повод за празнуване. Прекарах 2 месеца в затвора за престъпление, което не съм извършила и бях обвинена в криминални дела, което бе абсурдно. Но сега изглежда, че тази сага ще приключи и скоро ще бъдем при семействата си. Мислите ми са с руските ми колеги. Ако приемат тази амнистия – ще имат криминално досие в страната, в която живеят, за нещо, което не са извършили. Само защото са се изправили в защита на Арктика.”

„Може скоро да бъда у дома си, но не трябваше да бъда обвиняван и прибиран в затвор на първо място. Ние плавахме на север, за да станем свидетели на огромната екологична заплаха – а корабът ни бе превзет от маскирани мъже, размахващи ножове и пистолети. Сега тази история е към края си, но няма амнистия за Арктика. Тя остава крехко световно съкровище, нападнато от нефтодобивни компании и заплашено от климатичните промени, които тези компании предвождат. Отидохме в Арктика, за да протестираме срещу цялата тази лудост. Никога не сме били престъпниците тук.” – коментира капитанът на „Арктик Сънрайс”, Питър Уилкокс.

Ако указът бъде приет на трето четене в парламента днес, не е ясно кога хората, които не са руснаци, ще могат да напуснат страната. В момента те нямат валидни визи в паспортите си – след като влязоха в страната на пленения кораб, дърпани на буксир от руската брегова охрана. Приемайки амнистията те няма да се признаят за виновни, но съдебните дела срещу тях ще бъдат прекратени. Съдбата на „Арктик Сънрайс”, в момента в пристанището в Мурманск,  също остава неясна. Международният съд разпореди  корабът да бъде освободен, след дело заведено от Холандия.

Кампанията за освобождаването на „Арктическите 30” бе с 860 протеста в 46 страни и повече от 150 града по целия свят. Повече от 2.6 милиона души изпратиха писма до руските посолства. Подкрепа бе получена от страна на сър Пол Макартни, Мадона, Джъд Лоу, Марион Котилард, Иън Макгрегър, Джулиет Люис, Педро Алмодовар, Рики Мартин, Едуард Нортън, Гаел Гарсия Бернал, Рикардо Дарин, Алехандро Санц и други знаменитости.

Политическа подкрепа бе получена от Дилма Русеф, Анджела Меркел, Дейвид Камерън, Франсоа Оланд, Бан Ки Мун и Хилъри Клинтън. Дванадесет нобелови лауреата призоваха за освобождаването на задържаните.

 *****

Деница Петрова, “Грийнпийс”- България,