„Грийнпийс“ настоява за повече екологично земеделие

Съобщение за печата - май 19, 2015
Амстердам – Визията на „Грийнпийс” за екологично земеделие - земеделски модел, който защитава околната среда и осигурява поминък на фермерите, бе представена в доклад на организацията, публикуван вчера [1]. Това е система, базираща се на последните научни иновации, която произвежда здравословна храна, докато работи в синхрон с природата.

Правителствата в Европа и по света трябва да подкрепят и да увеличат броя на иновативните решения в земеделските практики. Това може да стане чрез разпределянето на подходящо финансиране за изграждането на модерен и новаторски екологичен земеделски модел.

Рейес Тирадо, учен, който работи за научноизследователските лаборатории на „Грийнпийс“ в Ексетърския университет, Великобритания, казва: „Бъдещето на селското стопанство в Европа е в ръцете на екологичните фермери и техните семейства, които вършат жизненоважна за обществото ни работа. Те се нуждаят от спешна подкрепа, за да продължат тази работа. Политиците трябва да действат и да пренасочат субсидиите към екологичните земеделски практики, за да отговорят на исканията на потребители и производители за здравословна храна и здравословно земеделие.”

Докладът „7 принципа на екологичното земеделие“ [1] демонстрира, че екологичното земеделие:
     1. дава възможност на хората, а не на корпорациите, да определят храната, която            отглеждат и ядат;
     2. осигурява ползи за земеделските производители като позволява на селските                общности да преуспяват;
     3. произвежда достатъчно храна за всички;
     4. насърчава (био) разнообразието от семената, които посаждаме, до храната в                чиниите ни;
     5. засилва плодородието на почвата;
     6. дава възможност на земеделските производители да контролират вредителите и          плевелите без намесата на химически продукти;
     7. създава хранителна система, издръжлива на променящите се климатични                      условия и нестабилни икономики.

За да подкрепи екологичното земеделие и да демонстрира практическото приложение на тези 7 принципа, „Грийнпийс“ работи заедно с фермери и селски общности в Европа. Във Франция например, „Грийнпийс“ призовава хората да помогнат на земеделските производители и градинари да произвеждат, размножават и обменят собствени семена от култури, за да прекратят зависимостта си от агро-корпорациите. „Грийнпийс Гърция“ подкрепя фермери, които отглеждат местни протеинови растения за фураж, вместо да внасят ГМО соя. Всички земеделски производители, включени в този проект, потвърждават, че екологичните земеделски практики, без използването на химически средства за борба с вредители, торове, или изкуствено напояване са увеличили приходите и продукцията им.

„Селото Hernádszentandrás в Унгария, което участва в проект за органична общностна ферма, е друг успешен пример за това как екологичното земеделие може да съживи един икономически слаб регион и да предостави нови възможности не само на земеделските производители, но на цялото село и населението му“, добавя Балаш Томори, координатор кампания „Екологично земеделие“ в „Грийнпийс” - Унгария, който работи в тясно сътрудничество със земеделски производители, обменяйки знания и най-добри практики.

„В България вече има добри примери за подкрепа на еко-земеделието – като например фермерските пазари, които дават възможност на хората да се запознаят с производителите на храната им; хранителните кооперативи и малките градски земеделски градини” – коментира Меглена Антонова, координатор на кампанията в българския офис на организацията.

„Грийнпийс“ стартира онлайн платформа за изтъкване на неуспехите на индустриалното селско стопанство и приканва хората да се противопоставят на неработещата хранителна система. Присъединете се към хранителното движение чрез поставянето на лични предизвикателства на www.obichamhranatasi.org.


Бележки:
[1] „Седем принципа на екологичното земеделие”, Greenpeace International,
Рейес Тирадо, Изследователски лаборатории на „Грийнпийс“, Университет на Ексетер, Великобритания

Резюме на доклада на български език можете да изтеглите тук.

Целият доклад можете да изтеглите тук.