Научени ли са уроците от Фукушима?

Съобщение за печата - март 11, 2015
11.03.2015 г - Днес се навършват 4 години от ядрената катастрофа в АЕЦ „Фукушима Даичи”. „Грийнпийс” публикува 2 доклада, които изследват какво е състоянието на атомната централа сега, както и какво се случва с ядрената индустрия на Япония. (1)

Преди година и половина Япония изключи всичките свои 48 атомни реактора. Страната функционира без ядрена енергия.

4 години от аварията във Фукушима. 400 тона радиоактивна вода се излива в океана всеки ден.

Компанията TEPCO, която е оператор на атомната централа „Фукушима Даичи”, е използвала десетки хиляди работници през изминалите 4 години в опит да установи някакъв контрол над мястото на бедствието, да намали риска от по-нататъшни инциденти и да понижи изпускането на радиация в околната среда, включително в Тихия океан. Въпреки огромните усилия на тези работници значителна радиация продължава да се разпространява и заплахата от последващи аварии все още е висока. Мащабът на ядрената катастрофа е такъв,че работата ще продължи още десетилетия.

Един от основните проблеми е радиоактивната вода – всеки ден върху разтопеното ядрено гориво се изливат 300 т вода за охлаждане, за да се избегнат ядрени реакции. След използване тази вода се съхранява в огромни контейнери – за да може да бъде изчистена от радиоактивни елементи. Въпреки мерките – радиоактивни води се изливат в океана.

От друга страна огромен проблем са подпочвените води, които преминават през АЕЦ „Фукушима” и биват замърсени, преди да се влеят в океана. Все още се търсят подходящи и ефикасни решения за ограничаване на достъпа на тези води до района на централата.

Предприетите мерки за изчистване на радиацията в замърсените райони засега просто премества радиацията от едно място на друго.

„Ядрената енергия е твърде опасна и пълна с нерешени проблеми, за да продължаваме да я използваме. Вече има други източници на енергия, които не застрашават човешкия живот. Япония спря всичките си реактори – но катастрофата в една АЕЦ разруши напълно цял регион и съдбите на стотици хиляди хора.” – заяви Деница Петрова от „Грийнпийс” - България

Цената на ядрената катастрофа засега се оценява на 257 милиарда долара от японскаправителствена комисия. Но в тази цена не е включена загубата на поминъка на местните хора – фермери, рибари. Някои източници изчисляват, че само цената за изкупуване на замърсените земи ще бъде около 52 милиарда долара.

Все още към 120 000 души не могат да се завърнат по родните си места. Проучване показва, че 37,5 % от евакуираните са се отказали да се върнат към предишния си живот, а още толкова са „несигурни” относно това, какво ще правят за в бъдеще.

„Фукушима е още един пример, че няма такова нещо като ядрена безопасност. В момента на катастрофата аварийните плановете на хартия не сработват. Преди да се работи за нови реактори в България – трябва да си отговорим на въпроса можем ли да се справим с една ядрена авария, можем ли да платим тежката ѝ екологична и социална цена.” – коментира Тодор Тодоров от Екологично сдружение „За Земята”.

За повече информация:

Деница Петрова, 02 943 1123, 0887 594 550,

Тодор Тодоров, 02 943 1123,

Бележки:

(1)на английски език: Японската ядрена криза – статус на АЕЦ Фукушима Даичи

http://www.greenpeace.org/japan/Global/japan/pdf/Japan's_nuclear_crisis.pdf

 Въздействието на Фукушима – ускоряване на упадъка на ядрената индустрия:

http://www.greenpeace.org/japan/Global/japan/pdf/Briefing_Fukushima_Impact.pdf

Видео-клип: Не забравяй Фукушима: https://www.youtube.com/watch?v=qAE0tiQO11Y