Европейската комисия отново се опитва да получи одобрение за глифозат

Съобщение за печата - юни 1, 2016
Европейската комисия (ЕК) търси политическа подкрепа, с която да бъде разрешена неограничената употреба на спорния хербицид, глифозат, като нарича решението „временно“, предупреждава „Грийнпийс“.

ЕК е насрочила гласуване за „удължаване“ на срока на разрешителното за глифозат, което да се проведе на 6 юни 2016 г. (понеделник). Планът на ЕК пренебрегва научните доказателства, които сочат, че глифозат вероятно причинява рак и не ограничава излагането на хора на хербицида, казва „Грийнпийс“.

През април 2016 г., Европейският парламент (ЕП) призова за забрана върху всички видове непрофесионална употреба на глифозат, както и за забрана на пръскането около обществени паркове и детски площадки. ЕП се обяви и срещу пръскането с глифозат точно преди прибиране на реколтата. Европейските депутати призовават за незабавно разкриване на всички научни доказателства, които Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) е използвал, за да стигне до заключението, че е малко вероятно глифозат да причинява вреди.

Експертът по хранителните политики на „Грийнпийс“ ЕС, Франциска Ахтерберг казва: „Добре е да се види, че ЕК вече не настоява за финално решение, основаващо се върху спорни гаранции за безопасност, дадени от ЕОБХ. Но дали разрешителното ще има срок от 15, 9 или 2 години не променя нищо в реалния живот. Същото количество глифозат ще бъде разпръсквано в паркове, детски площадки и частни градини, както и по полетата ни. Нивата на глифозат, съдържащи се в организмите ни също няма да се променят. Европейската комисия трябва да вземе предвид опасенията, изразени от независими учени, Европейския парламент и гражданите на ЕС като – най-малкото – наложи строги ограничения, за да намали излагането на хората.“

 

 „Грийнпийс“ призовава за незабавна забрана на:

-       непрофесионална употреба в градини и домове, където потребителите са по-малко склонни да носят предпазни средства;

-       употреба в обществени паркове, детски площадки, пътища и железопътни линии, които водят до висок риск от излагане на населението и на работниците; и

-       пръскане на земеделски култури, произвеждани за храна, малко преди прибиране на реколтата, което води до високи нива на остатъци в храната.

Европейската комисия вече два пъти не успява да събере достатъчно подкрепа от правителствата на ЕС за дългосрочно обновяване на разрешителното на глифозат.

Повече информация по темата можете да намерите и тук (на английски език).