Неуспехът на Европейската комисия да регулира нови генно-модифицирани организми

Съобщение за печата - април 21, 2016
Брюксел, 21 април 2016 г. – Европейската комисия (ЕК) е отложила публикуването на правно становище, което потвърждава, че една нова „порода“ генетично модифицирани организми (ГМО) трябва да бъдат подложени на строги тестове за безопасност и етикетиране. Този резултат е следствие от интензивно лобиране от страна на правителството на Съединените американски щати (САЩ). Вътрешни документи и кореспонденция на ЕК показват, че представители на САЩ са настоявали за освобождаването от изискванията на съществуващите правила на Европейския съюз (ЕС) за ГМО на растения и животни, произведени чрез редактиране на гена и други нови техники на генното инженерство [1]. Неправителствени организации са се сдобили с тези материали в рамките на процедури за достъп до обществена информация.

 Експертът по хранителните политики на „Грийнпийс“ ЕС, Франциска Ахтерберг, коментира: „Комисията трябва да признае, че редактирането на гена представлява генно инженерство. ЕК трябва да спре да се крие и да успокои гражданите на ЕС, че няма да позволи на индустрията да заобиколи строгите правила, които регулират генно-модифицираните организми. Фундаментални въпроси като общественото доверие и прозрачност са изложени на риск и Комисията следва да предприеме съответните действия.

 Документите [2] - публикувани от „Грийнпийс“, Corporate Europe Observatory и GeneWatch UK - показват, че натискът на САЩ се фокусира върху потенциалните пречки пред търговията от прилагането на правилата на ЕС за ГМО. Изглежда, че САЩ искат ЕС да намали гаранциите за здравето и за околната среда по отношение на ГМО, за да проправи пътя на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP). Следващият кръг от преговори по споразумението започва на 25 април 2016 г. в Ню Йорк.

 Меглена Антонова, координатор на кампанията за екологично земеделие на „Грийнпийс”- България, казва: „Макар и да имат своите недостатъци, правилата на ЕС, които регулират генно-модифицираните организми, изискват тестване на безопасността и етикетиране. Ако тези нови техники за растителна селекция не бъдат класифицирани като ГМО, тестовете за безопасност и правилата за етикиране няма да се прилагат за тях. Това може да означава, че още от следващата година, различни видове ГМО ще се появят в чиниите и по полетата ни без дори да знаем. Ето защо е необходимо да се противопоставим на този непрозрачен процес.“

 Бележки:

[1] Материал за медиите от „Грийнпийс“ e приложен.

[2] Връзки към документите можете да намерите в материала за медиите.