Позицията на „Грийнпийс“ относно писмото на нобелови лауреати за „Златния“ ориз

Съобщение за печата - юли 1, 2016
Манила, 30 юни 2016 г. – Съвсем наскоро, нобелови лауреати подписаха писмо, с което се обръщат към „Грийнпийс“ и настояват организацията да преосмисли позицията си относно генетично-модифицирания „Златен“ ориз. В отговор, Вилхелмина Пелегрина, която работи за офиса на организацията в Югоизточна Азия, коментира:

„Обвиненията, че някой блокира генетично-модифицирания „Златен“ ориз, са неверни. „Златният“ ориз не успя да намери решение на проблема, което търсеше, и в момента не е достъпен за продажба. Това е настоящата ситуация дори след повече от 20 години проучвания. Както отбелязва Международният институт за изследване на ориза, не е доказано, че „Златният“ ориз всъщност се справя с недостига на витамин А. Нека бъде ясно, че говорим за нещо, което дори не съществува.

Корпорациите се опитват да създадат еуфория около „Златния“ ориз, за да прокарат път на други по-печеливши генно-модифицирани култури и тяхното одобрение в цял свят. Този скъп експеримент не успя да даде резултати за последните 20 години и отклони общественото внимание от методи, които вече работят. Вместо да се инвестира в това надценено ПР упражнение, необходимо е да работим за справяне с проблема на недохранване чрез по-разнообразен режим на хранене, справедлив достъп до храна и екологично земеделие.”

Алтернативните решения:

„Единственото гарантирано решение, което може да се справи с недохранването, е многообразното здравословно хранене. Осигуряването на истинска храна, отгледана по методите на екологичното земеделие, не само може да се справи с недохранването, но също така представлява решение за адаптиране към промените в климата.

Различни общности във Филипините изразяват притесненията си относно употребата на „Златен“ ориз като решение на проблемите. Налагането на генетично-модифицирания „Златен“ ориз като бързо решение на проблемите на най-засегнатите части от обществото е безотговорно. Дори те не искат да го приемат, защото съществуват по-безопасни алтернативи.

Офисът на „Грийнпийс“ във Филипините вече работи с партньори от други неправителствени организации и фермери, за да засили устойчивостта им на климатичните промени. Съществува реална възможност пред правителства и филантропската общност да подкрепят тези начинания като инвестират в екологично земеделие и създадат условия фермерите да имат достъп до балансиран хранителен режим, вместо да хвърлят пари на вятъра за „Златен“ ориз.”

Бележки:

1. От Washington University of St Louis’, The Source:

„Стоун и Гловър посочват, че все още е неизвестно дали бета каротинът в Златния ориз дори може да се преобразува във витамин А в организмите на зле недохранени деца. Малко са и изследванията относно това до колко бета каротинът в Златния ориз ще се запази, ако бъде съхраняван в продължение на дълги периоди от време между реколтите; или когато бъде сготвен, използвайки традиционни методи, познати в отдалечените селски райони.”

https://source.wustl.edu/2016/06/genetically-modified-golden-rice-falls-short-lifesaving-promises 

2. Становища относно статута на „Златния“ ориз от Международния институт за изследване на ориза (IRRI), отговорен за развитието на тази култура:

Какво количество „Златен“ ориз трябва да бъде изядено, за да предотврати недостатъчност на витамин А: 

http://irri.org/golden-rice/faqs/how-much-golden-rice-would-you-need-to-eat-to-prevent-vitamin-a-deficiency 

Първоначални тестови резултати изискват още изследвания: 

http://irri.org/golden-rice/faqs/what-is-the-status-of-the-golden-rice-project-coordinated-by-irri

Все още трябва да бъде доказано дали генетично-модифицираният „Златен“ ориз може да подобри хранителния статут на хора с недостатъчност на витамин А: 

http://irri.org/golden-rice/faqs/golden-rice-proven-to-reduce-vitamin-a-deficiency-and-its-health-consequences-like-blindness

3. Доклад на „Грийнпийс“, 20 години на ГМО провали: http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/novini/2015/20-godini-na-GMO-provali/

4. Решенията на екологично земеделие: http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/agriculture/resheniq-ekologichno-zemedelie/