„Грийнпийс“- България и Селскостопанска академия представиха съвместен доклад за екологичното отглеждане на домати

Съобщение за печата - декември 15, 2016
На 14 декември, „Грийнпийс“- България и Селскостопанска академия представиха официално първия си съвместен доклад, посветен на екологичното земеделие.

Документът е на тема „Екологосъобразни методи и средства за контрол на вредителите при производството на домати“ и е фокусиран върху отглеждането на този толкова широко-разпространен вид култура у нас.
 
„Причината земеделието да е толкова важна част от дейностите на „Грийнпийс“ напоследък е, че нашата планета, която е и наш дом, има определен капацитет. И ако прекрачим границите на този капацитет, тя може да стане негостоприемна среда за живот. А точно това се случва с промените в климата, намаляването на биологичното разнообразие и замърсяването на почвите и водите с различни вещества. Затова решихме да покажем, че има алтернативни методи за производство, те са ефективни и не са някаква отживелица от миналото, а напротив – те са част от нашата визия за бъдещето на земеделието“ - сподели Меглена Антонова, координатор „Екологично земеделие“ в „Грийнпийс“- България.

 Снимка: Иван Дончев/Greenpeace

„Оптималното съчетаване на всички възможности, които са представени в доклада и максималното използване на ресурсите, които самата природа ни предоставя, може да ни даде алтернативна възможност за получаване на една много качествена, здравословна и чиста от пестициди продукция от домати“ - заяви от своя страна доц. д-р Винелина Янкова от Института по зеленчукови култури „Марица“, Пловдив.
 
Събитието беше част от кампанията за екологично земеделие на „Грийнпийс“ - България. В рамките на кампанията организацията неотдавна стартира онлайн платформата за екологично земеделие bg.farmers2farmers.org, както и програма за международен обмен на фермери. В рамките на програмата четирима български фермери ще се запознаят с практиките в екологичните ферми в Белгия и Франция.
 
Целият доклад е достъпен на адрес:
http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/agriculture/resheniq-ekologichno-zemedelie/ekologichno-proizvodstvo-na-domati/