Проектът „Белене” ни струва над 2 милиарда лева

Съобщение за печата - юни 16, 2016
Позиция относно решението на арбитражния съд по делото за АЕЦ „Белене” между НЕК и Росатом

Проектът „Белене” стартира още през 1981 г. Днес НЕК е осъдена да плати на Росатом 620 милиона евро. От началото на проекта до днешното решение ядрената мафия бе ощетила обществото ни с 1 милиард лева по този проект. Сега тази сума става над 2 милиарда лева. Това са 2 милиарда лева, с които ние сме по-бедни. Кой е отговорен за това? 

Ядрената енергия излиза скъпо на хората - заради цената, която всички ние плащаме за изграждането и поддържането ѝ. Заради все още неплатената цена за „погребването” на ядрените отпадъци. И най-вече заради високия риск за здравето и живота ни. Междувременно в България се обсъждат проекти за изграждане на нов блок и за продължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”.

„Грийнпийс” смята, че инвестирането в нови ядрени проекти би имало същия край като този на АЕЦ „Белене”, а продължаването на живота на старите блокове е инвестиране в по-висок риск от авария. Посоката, която трябва страната ни да поеме е към децентрализация на енергийната система, инвестиране във възобновяема енергия за домакинства, малки общности и общини. Намаляване на консумацията на енергия и енергийна ефективност. Постепенно излизане от зависимостта на ядрената енергия.