Къщи в Перник се срутват под напора на нелегален минен добив и бездействието на институциите

Съобщение за печата - май 25, 2017

Квартал Рудничар е на 20 минути пеша от централния площад на гр. Перник - на хълм, с хубава гледка. Прекрасно място за къща с двор. Не така обаче мислят жителите му, тъй като преди близо две години в резултат на нелегален минен добив там пропадат две къщи, а животът на местните жители се превръща в ад от разправии, сигнали до полицията и безплодни молби до общината.

Нелегалният минен добив не е новост за Перник. Местните жители с лекота могат да изброят многобройните места, където организирано, със знанието и пред очите на всички се добиват въглища незаконно - парка Урса, Стара Тева, Бела вода, Рудничар. По-голямата част от тези галерии се разполагат в имоти, който по официални данни принадлежат на „Мини Открит Въгледобив“ ЕАД - дружеството, на което е отдадена концесията на Пернишкия въглищен басейн. И докато самозваните миньори работят долу, местните жители чуват ударите и усещат как под тяхната сила къщите им бавно потъват. Вратите на гаражите им вече не могат да се отварят, а по постройките се появяват зловещи пукнатини.

 

Така изминава една година, прекарана в безсънни нощи и неспирни обаждания, докато в един момент една от къщите в близост се срутва. За щастие няма пострадали, но няма и адекватна реакция от страна на институциите. Това, което прави общината, е да изсели семейството в ново жилище и да постави един полицай на входа на мината, а след това продължава да си клати краката над надвисналата опасност.

Според закона за защита при бедствия, Министерски съвет, общината и областната управа се грижат за защитата на живота и здравето на населението, опазването на околната среда и имуществото при бедствия. През август 2016 г., Вяра Церовска, кмет на община Перник, отправя искане до Румяна Бъчварова (зам. министър-председател и министър на вътрешните работи по това време), за отпускане на сума от 256 488 лв., с която да се стабилизира терена в квартал Рудничар, тъй като самата община Перник няма възможност да отдели средства. По-нататъшни действия обаче така и не се предприемат, като институциите на по-високо ниво се оправдават с факта, че органът, компетентен да отпусне сумата, не е заседавал оттогава. Така жителите на Рудничар са оставени на свой риск да преценят дали да обитават имотите си, като всяка вечер те заспиват (ако въобще успеят да го направят) с мисълта, че собствената им къща може да се срути върху главите им.

На 15 май 2017 г., екологично сдружение „За Земята“ подаде официален сигнал до община Перник и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за продължаващите процеси на срутване на земни маси в квартал Рудничар, придружен със снимков материал и искане за незабавни мерки. Междувременно обаче къщите продължават да се гънат и напукват под кухите оправдания на българските власти. Ето защо ще сме благодарни на всякаква помощ при отразяването на ситуацията, за да можем да окажем натиск върху отговорниците и да разрешим проблема в най-кратки срокове. 

Категории