„Грийнпийс“ – България усмихна десетки деца с фестивал в Стара Загора

Съобщение за печата - април 22, 2018
Малчуганите чрез игри учиха за богатствата на планетата

 

Детският образователен фестивал „Богатствата на Земята“ събра десетки заралийчета в парк „5-и октомври“ по повод Световния ден на Земята“. Малчуганите чрез игри учиха за богатствата на планетата и как да се справят с прекомерното им използване. Организатори на фестивала са „Грийнпийс“ – България и Сдружение за български семейни ценности, традиция и култура „Българче“.

Още преди официалното начало на фестивала в 10 ч. любопитни хора започнаха да прииждат към шатрата и зоните за игри в Градската. Там децата имаха възможност да играят на 12 различни игри, сред които „Приключения в пещерата на мистериите“, игра на мъдрост с думите на Рошльо, игра с текста на „Хубава си моя горо“, изработване на предмети от отпадъци, „Вълшебствата на водопада“.

„Днес празнуваме Световния ден на Земята – празникът на нашия общ дом. Всеки ден може да бъде празник, ако полагаме грижи за планетата. Всеки един от нас може да направи малка промяна в ежедневието си, за да постигнем много за планетата: да не използва пластмасови изделия за еднократна употреба, да не замърсява, да пести енергия и вода“, коментира Деница Петрова от „Грийнпийс“ – България.

„Богатствата на Земята“ нямаше да бъде възможен без подкрепата на доброволците от района на Стара Загора и тези от Литва, Португалия, Франция, Унгария, Словакия. Всички младежи с радост посрещаха гостите на фестивала и случайните минувачи в парка. Фестивалът завърши с обща снимка и раздаване на награди.

 

Световният ден на Земята се отбелязва от 1970 г. насам на 22 април, за да привлече вниманието върху опазването на планетата. Тази година глобалният фокус е върху пластмасовото замърсяване. България се включва в инициативата през 1993 г. и до днес посреща празника с различни инициативи на държавни институции и неправителствени организации.