Покажи на политиците, че имаш мнение!

Съобщение за печата - февруари 28, 2018
Направи си снимка с послание за бъдещето на енергията, което си представяш, към европейските лидери

Ти можеш да повлияеш на енергийната политика! Да, ти!

„Грийнпийс“- България ти отправя предизвикателство – промени политиката в своя полза. Направи си снимка с послание за бъдещето на енергията, което ти си представяш. Изпрати ни я до 15-и март, а ние ще се погрижим тя да стигне заедно с всички събрани снимки до европейските лидери в Брюксел.

Нека покажем на политиците, които решават бъдещето на енергийната ни система, че следим какво правят. И че ролята на гражданите в прехода към нова енергийна система не трябва да им е безразлична. Да им покажем, че българските граждани искат да бъдат част от това бъдеще и сами да могат да произвеждат енергия от възобновяеми източници за собствени нужди.

Защо е важно да изкажеш мнението си? Тази година европейските политици обсъждат нови правила за начина, по който изглежда енергийната ни система. Те ще определят темпа на развитие на енергийния ни пазар и колко бързо ще се случи преминаването към възобновяема енергия. А това, което лично те засяга? Ако действаме сега, шансът всеки гражданин на България и ЕС да получи право сам да произвежда енергия и дори да я продава, ще се повиши значително. Също така ще можем да се противопоставим на субсидиите, които поддържат остарелите замърсяващи околната среда технологии.

За посланията можеш да използваш жълт лист хартия… Или пък нещо по-шантаво! Каквото ти хрумне, стига да е в границите на благоприличието. Можеш да използваш и нашите шаблони.

Ето и няколко примера от нас: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимките можеш да ни изпращаш по два начина:

1.       Присъедини се към събитието ни във Фейсбук и ги публикувай там. Не забравяй да поканиш и приятели. Използвайте хаштаговете #СмениЕнергията и #RenewEurope.

2.       Пиши ни на имейл , като в темата на съобщението включиш [Смени Енергията].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Можеш да изпратиш снимки и директно на министър-председателя и/или на министъра на енергетиката. И не забравяй да се похвалиш!

Министър-председател:
Email:
http://www.gov.bg/bg/pravitelstvo/ministar-predsedatel/biografia
http://boykoborissov.bg/

Министерство на енегетиката:
Email:
https://www.me.government.bg/bg/default/contact

 

 

Кои са Енергийните граждани...

Технологиите направиха възможно сами да произвеждаме електроенергията, която използваме. Вече е реално можем едновременно да намалим сметките за ток, вредното влияние върху околната среда, а и промяната в климата. В много държави-членки на ЕС се говори за енергийни граждани. С други думи — домакинства, обществени организации и малки предприятия, които произвеждат електроенергията си сами и допринасят за енергийната си независимост и сигурност.

Звучи фантастично?

Чуйте това: 1 от всеки 7 българи би могъл да произвежда електроенергията, която използва. Това ще генерира 26% от количеството, необходимо за страната.

Да го направим възможно!

В момента Европа има шанс да поведе усилията срещу изменението на климата като премине изцяло към използването на 100% енергия от възобновяеми източници.
Това е шансът ни да кажем на политиците в Европа да работят за осигуряването на чисто и безопасно бъдеще за всички!

 

Каква бихме искали да е позицията на България:

●       Да даде право на всеки гражданин в България и в ЕС самостоятелно да произвежда енергия от възобновяеми източници в дома или в общността си и да я продава на справедлива цена;

●       Да се противопостави на отпускането на субсидии за въглищни, ядрени и газови централи; вместо това, да насърчи производството на енергия от възобновяеми източници от домакинства, общности и малки предприятия;

●       Да подкрепи по-амбициозна цел за дела на възобновяема енергия в ЕС (поне 45% енергия от възобновяеми източници до 2030 г.).