„Грийнпийс“ - България номинира въглищната мрежа на Ковачки за международна антинаграда

Съобщение за печата - март 23, 2018
19 компании получават солидна държавна подкрепа за своята опасна за здравето и околната среда дейност

„Грийнпийс“ - България номинира 19 въгледобивни и енергийни компании за „Европейските награди за субсидии за изкопаеми горива“. Предприятия, собственост на тези фирми, са международно признати за сериозни замърсители на околната среда, но въпреки това се радват на солидна подкрепа от държавата. Тези антинагради изобличават именно подобни противообществени практики, а победителите се избират с онлайн гласуване до края на март.

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ГЛАСУВАНЕ:

  1. Посещавате страницата на Европейските награди за субсидии за изкопаеми горива;
  2. Разглеждате номинациите;
  3. Имате право да гласувате* за три номинации (в дъното на страницата).
    Подкрепете българската! Нека на двуличието и старите вредни технологии бъде сложен край!

*Изисква се въвеждане на имейл, който ще бъде използван само за удостоверяване на гласа ви и за да получите резултатите през април. След това електронният ви адрес ще бъде изтрит.

19-те компании, свързани с енергийния предприемач Христо Ковачки, развиват дейност във въгледобивния сектор и производството на топло- и електроенергия. Те бяха обект на разследване на „Грийнпийс“ - България, публикувано по-рано тази година. Тези фирми са сериозно задлъжнели и са натрупали близо 400 млн. лева загуби, а неизплатените от тях данъци, заплати и осигуровки възлизат на над 230 млн. лева. Случаите на работници, които протестират срещу изключително опасните условия и липсващите заплати, са се превърнали в нормално явление за мрежата. Общо за въгледобивния сектор между 2007 г. и първата половина на 2017 г. Националният осигурителен институт е регистрирал 693 наранявания, свързани с работния процес, 23 смъртни случая и 17 случая на трайно осакатяване. Eнергийните централи, които са собственост на мрежата, са сред най-големите замърсители в Европейския съюз, споредданни на Европейската агенция по околна среда. Оценката показва още, че сумарните разходи за покриване вредите от това замърсяване възлизат на между 664 млн. и 2 млрд. Евро.

В замяна на това, тази въглищна империя получава от държавата субсидирана цена на електроенергията, тъй като заедно с нея произвежда и топлинна енергия. Резултатът е, че електричеството излиза с 32% по-скъпо от това на вятърните централи и с 7.6% от соларните.  Това не е единствената държавна подкрепа - тецовете  в мрежата получават и плащания за поддръжка на студен резерв (мощностите, които трябва да се включат при енергиен дефицит). Размерът им достига до около 70% от предвидените 40 млн. лв. за всички подобни дружества в страната. През януари 2017 г. и трите централи от мрежата: ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Марица 3“ и ТЕЦ „Русе“ не успяха да активират този резерв. Въпреки това те продължават да печелят търгове за участие в студения резерв и да получават съответните плащания.

„Проведеното от нас разследване и последвалата номинация имат за цел да осветят голяма част от тъмните практики, които поддържат въглищния отрасъл у нас на системи. Това се случва с подкрепата на държавата, която позволява на едни от най-замърсяващите централи да продължат, да работят. Гласувайки за тази антинаграда, помагаме да се привлече повече внимание към проблемите на някои от най-зависимите от въглищата региони в България“, коментира Деница Петрова от „Грийнпийс“ - България.

Наградите за субсидии за изкопаеми горива се присъждат от Мрежата за действие за климата – Европа (CAN Europe) за случаи, при които с публични средства се поддържат опасни предприятия. Концепцията на наградите е, че всички форми на субсидии за изкопаеми горива (в Европа) са неефективни, вредни за здравето и околната среда и спират прехода към чиста енергийна система. CAN Europe цели с награждаването на тези неетични и зловредни практики да засили общественото внимание към проблема и така той да бъде решен. Това е второ издание на наградите и фокусът отново е изобличаването на двуличните обещания на правителства, институции и фирми за справяне с проблемите на околната среда.

Самите Награди за субсидии за изкопаеми горива са нещо средно между пародийните награди „Златна малинка“ и „Дарвин“. Първите се връчват за изключително лоши постижения в киното (актьорска игра, сценарий, режисура и др.), а вторите – за нелепи начини, по които хора са причинили собствената си смърт.

Защо точно тези аналогии? Правителствата и компаниите, които залагат на изкопаеми горива, играят неубедително по зле написани сценарии и под лоша режисура, за да прикрият неефективността и вредите от използването им в енергетиката. Същевременно тези остарели и опасни технологии продължават да се използват и да влияят крайно отрицателно на човешкото здраве и на околната среда, при положение, че отдавна са възможни значително по-екологични решения.

 

 

Онлайн гласуване за Европейските награди за субсидии за изкопаеми горива

Страница на доклада „Финансовите мини“

Оценка на Европейската агенция по околна среда за замърсяването от индустриален характер

Сайт на „CAN Europe“