Анимация пита: Какво е общото между динозаврите и тецовете на въглища?

Съобщение за печата - февруари 22, 2019
Артисти обясняват сложната дума „дерогации“ и защо тя е важна за всички

Да говориш разбираемо по сложни теми е винаги предизвикателство. Затова за създаването на най-новото си видео Грийнпийс — България си партнира с аниматора Аси Петров, който успя да обясни визуално какво всъщност означава сложната дума дерогации. Музиката към клипа също е авторска и е дело на музикантите от Big Banda, които правят и звуковия дизайн. 

За мен беше много важно да премахнем паравана от технически термини и да кажем кратко и ясно какво се случва в момента. Вярвам, че като граждани трябва да сме информирани и да не трябва да разрешаваме решенията да се взимат от някой друг.,казва авторът на дизайна и анимацията Аси Петров. 

Анимацията разказва достъпно как зад въпросния термин се крие практиката да се отлага обновяването на старите замърсяващи индустриални динозаври — тецове на въглища, под претекст, че е прекалено скъпо. ТЕЦ „Брикел“ например е на повече от 50 години и е изразила желанието си да продължи да работи и да изхвърля в атмосферата вредни емисии без да отговаря на най-добрите налични техники. Отделно, в много от тези райони не се развива алтернативната заетост и по този начин възможностите за промяна стават все по-малки, защото хората са обвързани с една остаряла, замърсяваща индустрия. В резултат на това страдаме всички, които дишаме замърсения въздух, плащаме за енергия от замърсяващи източници и в крайна сметка — за собственото ни увредено здраве. 

Тъжно е, когато зад сложни думи се крият решения, които касаят всички нас, а повечето ги подминават, защото мислят, че те са само за специалистите. Защотодерогации означава не каквото и да е отлагане. Това е термин, зад който се крие отлагането на нашето общо по-стабилно и зелено бъдеще, коментира Меглена Антонова от Грийнпийс — България.

Анимацията можете да гледате и на нашата страница във "Фейсбук".