Какво трябва да знаем за битовото горене на въглища?

Въздухът в България е сред най-замърсените в Европа. Всяка зима ставаме свидетели на тънка сивкава пелена, която покрива населените селища в страната (не само в малките градчета и селата, но и в големите градове). Димящи комини, изпускащи пушек във всеки нюанс на сивото и черното, са често срещана картина. Все още голяма част от населението в страната се отоплява чрез горене на твърдо гориво (най-често нискокачествени въглища). Използваните печки са неефективни и горенето на твърдите горива е съпроводено с отделянето на вредни за здравето елементи – твърди прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид и други.

По информация на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) битовото отопление е основен източник на фини прахови частици (ФПЧ) в атмосферата. Фините прахови частици представляват микроскопични твърди или течни вещества, които са суспендирани в атмосферата. Най-често срещаните ФПЧ са с големина 10 микрометра (ФПЧ10). Те са по-групи и се отделят при горене, автомобилeн трафик и различни производствени процеси. По-малките частици с размер 2.5 микрометра (ФПЧ2.5) представляват токсични органични съединения и тежки метали. Те са и по-опасни за здравето на населението. Само през 2013 г. над 59% от всички емисии ФПЧ10 и 85% от емисиите ФПЧ2.5 са отделени от горенето на твърдо гориво в битови условия.

Последиците от замърсяването на въздуха усещаме всички ние. Затруднено дишане, астма, раздразнение на дихателните пътища и парене на очите са само осезаемата част от здравните вреди, които горенето на въглища нанася. Когато излагането на тези замърсители е системно и в по-големи количества, тогава може да се развият и по-сериозни болести на сърдечно-съдовата, дихателната, нервната и репродуктивната система.

Затова е важно да знаем какъв въздух дишаме и кои са някои от действията, които можем да предприемем, за да подобрим неговото качество.

3 неща, които можем да направим, за да намалим замърсяването на атмосферния въздух от битовото горене на въглища

Всеки един от нас (дори и да нямате печка, която гори въглища) може да предприеме действия за подобряване качеството на въздуха, който дишаме. Прочетете, споделете и действайте, защото въздухът, които дишаме е един и същ за всички и само от нас зависи да се борим за неговата чистота:

  • Да заменим остарялата горивна база (печки) с по-енергийно ефективни горивни инсталации

Голяма част от съществуващата горивна база е остаряла, ниско-ефективна и замърсяваща. Тя може да се замени със съвременни инсталации на биомаса – печки на дърва с висок коефициент на полезно действие, пелетни инсталации, инсталации на дървесен чипс и отоплителни тела с висока топлинна ефективност. Освен че са по-ефективни, всички те имат потенциал да се произвеждат и разпространяват от местни доставчици и да спомогнат за развитието на местната икономика.

 

  • Да използваме възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за отопление на дома

Възобновяемата енергия е навсякъде около нас, достъпна е, намира се там, където ни е необходима, и най-вече не замърсява околната среда. Съществуват различни начини, по които ВЕИ могат да се използват за отопление на дома. Изборът зависи от преобладаващите климатични условия, от характеристиките на вашия дом и от предимствата и недостатъците на самите източници. Сред най-разпространените ВЕИ решения са слънчевите колектори за топла вода, биомасата, фотоволтаичните панели, а сред по-малко популярните и не толкова широко използваните все още са термопомпите и вятърните турбини.

 

  • Да бъдем информирани за здравните и екологични последици от горенето на въглища

Една от най-важните стъпки към подобряване качеството на въздуха е да сме информирани за последиците от това, че дишаме замърсен въздух. Да сме запознати, че въздухът, който дишаме е замърсен, не е достатъчно. Трябва да изискваме промяна. Какво и как замърсява въздуха е от съществено значение. Вече съществуват сайтове и мобилни приложения, които ни дават всекидневна информация за състоянието на въздуха в по-големите населени места. Ето само някои от полезните сайтове:

За София                    За Бургас                     За страната

Информация можем да получим и от информационната система на ИАОС. Особено важно е това за най-уязвимите групи от населението (децата и възрастните хора), които могат да вземат своевременни мерки като например да не излизат при завишени норми на замърсяване или да използват маски за лице. Със знанието за проблема започва и неговото решаване.

От всеки един от нас зависи въздухът, който дишаме, да бъде по-чист. Затова е важно да сме активни граждани и да упражняваме гражданските си права за по-чист въздух. Това може да стане като настояваме пред местните власти за прилагане на строги мерки срещу горенето на въглища и друго твърдо гориво в населените места. И вместо енергийните помощи, които нуждаещите се получават от държавата, да отиват за закупуването на евтини, но нискокачествени и замърсяващи въглища, те могат да се изразходят за замяна на горивната база с по-ефективна такава, която да използва биомаса.

Вижте видео от направата на „Дишай ме“:

[Видео]

Вижте снимки от „Дишай ме“ из София:

[Снимки]

Последни актуализации

 

Чаши за смет. Сметка и равносметка

Влизане в блога от Сабина Максимова | март 21, 2017

Една родителска среща в една общинска детска градина. В края на срещата, която завършва с доброволно събиране на пари от родителите за насъщни учебни провизии, идва ред на въпроса за пластмасовите чаши... Всеки ден, всяко дете...

Екологично производство на домати

Публикация | декември 14, 2016 в 14:19

Домати се отглеждат в целия свят и безспорно са една от най-популярните зеленчукови култури.

Димна завеса

Публикация | декември 14, 2016 в 13:53

Тежестта върху здравните услуги и загубата от работни дни може да коства над 52 млрд. евро през следващите десет години.

Достатъчно дълго “дишахме” и се “хранихме” с Чернобил

Влизане в блога от Рашид Алимов | април 7, 2016

Здравейте, Аз съм от региона на Брянск, Русия. Въпреки, че градът ми се намира на над 180 км от Чернобил и са минали над 30 години от инцидента с атомната електроцентала, гайгеровят брояч тук все още отчита повишени нива на радиация...

Пионери в екологичното земеделие

Публикация | февруари 22, 2016 в 13:49

Екологичното земеделие е единственото решение за глобалната криза с опрашителите и селското стопанство.

С едната ръка цапа, с другата лапа

Влизане в блога от Димитър Събев | декември 18, 2015

Българските данъкоплатци субсидират с десетки милиони „ефективната“ енергия на един от най-големите замърсители в Европа, блуждаещ в триъгълника между Сейшелските острови, вонящото на сяра Гълъбово и очукана Лондонска пощенска кутия. ...

Как екологичните решения могат да процъфтят

Публикация | ноември 25, 2015 в 16:16

Производството на ябълки и овощарството като цяло са един от най-химически интензивните сектори от европейското селско стопанство.

Шест нюанса въглища

Галерия със снимки | юни 5, 2015

Шест нюанса въглища

Влизане в блога от „Грийнпийс“ – България | юни 4, 2015

Юни 2015 През последните два месеца „Грийнпийс“ – България и ЕС „За Земята“ посетиха Стара Загора и района на въгледобив в България. Целта на посещенията бяха да се запознаем от първа ръка с разрушителния ефект, който въглищната...

До Швейцария и обратно

Влизане в блога от Любомира Райкова | април 8, 2015

от Любомира Райкова   - активист и доброволец на "Грийнпийс" - България Ставаме рано, тръгваме към Швейцария. Оставям топлината на семейството ми и любимата Петя (котката), за да взема участие в международен обмен на идеи и умения...

1 - 10 от 17 резултата