Greenpeace.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja. Više o kolačićima pročitajte u politici zaštite osobnih podataka

CETA – posljedni antidemokratski čin Vlade u ostavci

Priopćenje za medije - 12. listopada, 2016
Kao posljednja točka na posljednjoj sjednici Vlade RH u ostavci našao se Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje  Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA).  Oštro se protivimo stavljanju na dnevni red ovog prijedloga bez informiranja građana i sustavne javne rasprave o važnom međunarodnom ugovoru i političkom sporazumu koji će uvelike utjecati na gospodarstvo, pravni sustav i svakodnevni život i zdravlje građana RH. Zaključujemo da se radi o antidemokratskom posljednjem činu tehničke vlade koja time izražava krajnjii prezir prema hrvatskim građanima i njihovim izabranim predstavnicima u Hrvatskom saboru.

Podsjećamo da  prema čl.5. Zakona o primopredaji vlasti, tehnička vlada ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim ukoliko bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu, odnosno ukoliko je zaključivanje ugovora nužno radi ispunjenja međunarodnih obveza Republike Hrvatske, a za poslove za koje se pretpostavlja da će biti okončani do stupanja na dužnost Vlade, nakon provedenih parlamentarnih izbora. Pritom, treba imati na umu da ovo nije tehnička vlada, već vlada koja je u ostavci mjesecima, ili točnije - vlada kojoj je Sabor dao otkaz i koja ovim postupkom pred gotov čin dovodi buduću vladu i novoizabrani Sabor.

O “sveobuhvatnosti” ovog sporazuma dovoljno govori uvođenje paralelnih sudskih instanci (tzv. ICS mehanizma) koje će biti zadužene za rješavanje sporova između država i velikih korporacija i to u obliku arbitražnog suda koji ne primjenjuje pravni poredak niti RH niti EU. Sklapanjem sporazuma CETA-a korporacije će biti u mogućnosti tužiti Hrvatsku ukoliko procijene da je suverena odluka predstavnika građana negativno utjecala na poslovanje tih korporacija. O mogućim posljedicama takvog sporazuma ovih dana svjedočimo u postupku talijanske banke Unicredito koji je ta banka pokrenula pred arbitražnim sudom u Washingtonu zbog suverene odluke Sabora Republike Hrvatske o rješavanju problema duga u francima koji je mnoge naše građane držao u dužničkom ropstvu.

Javne rasprave o CETI provedene su u velikom broju zemalja članica Europske unije u kojima su se građani, civilno društvo, sindikati, dio političkih stranaka i instance vlasti usprotivili ratifikaciji i usvajanju, ukazavši na štetnost ovog sporazuma po građane Europske unije. U Hrvatskoj javna rasprava nije provedena, a vlada u ostavci ne smije sama i bez javne rasprave donositi tako dalekosežnu odluku na način koji dokida i poništava demokratske stečevine u RH te negira građanima Republike Hrvatske i njihovim predstavnicima sudjelovanje u odlučivanju o nečemu što će uvelike utjecati na život i budućnost građana RH.

Ovaj sporazum isključivo štiti interese velikih korporacije, a Republika Hrvatska i Europska unija primarno moraju štiti javni interes i vlastite građane!

Priopćenje potpisuje  Inicijativa Zaustavimo TTIP (koju čine organizacije civilnog društva BRID, Zelena Akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Centar za demokratizaciju i Klub studenata Fakulteta političkih znanosti), Greenpeace te sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati.

 

TTIP Demo in Koeln am 17.9.2016

Bratislava, 16 September 2016 – This morning in Bratislava 29 Greenpeace activists from Czech Republic, Croatia, Hungary, Poland, Slovakia and Slovenia demonstrated in support of a fairer and greener Europe, just as the leaders of 27 countries prepared to meet to discuss the future of the EU. Greenpeace called on the leaders to build a Europe based on the founding values at the core of the EU, putting the interests of people and the planet first.The activists displayed a 6x4 metres banner on the banks of the Danube reading “Don’t trade away Europe”, while volunteers wore t-shirts that together formed the words “solidarity” and “peace”.Bratislava,Slovakia, 16.september 2016