Greenpeace.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja. Više o kolačićima pročitajte u politici zaštite osobnih podataka

Građani prvi put investicijama grupno financiraju sunčanu elektranu

Veliki uspjeh kampanje “Križevački sunčani krovovi”

Priopćenje za medije - 25. svibnja, 2018
Križevci, 25.5.2018. - Manje od 10 dana bilo je potrebno da kampanja grupnog ulaganja u sunčanu elektranu u Križevcima prikupi potreban iznos. Veliki interes građana za investiranje potvrđuje da je Hrvatska spremna za novu eru u energetici. Zelena energetska zadruga (ZEZ) poručuje da je ovo tek početak i najavljuje nove projekte.

Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima uskoro će biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW, koju su po prvi puta u potpunosti financirali građani po modelu mikro zajmova. Svaka fizička osoba mogla je postati ulagač davanjem zajma na razdoblje od 10 godina, unutar kojeg će im se ulog povratiti s kamatama.

 

“Primarni cilj nije bio samo prikupiti novac za elektranu. Velika podrška lokalne zajednice i prepoznavanje društvene dobrobiti ovakvog modela financiranja obnovljivih izvora energija više znači nego investiranih 230.000 kn. Križevčani su uložili 30% od ukupnog iznosa” ističe Hajdana Rukavina,voditeljica kampanje (ZEZ).

Ukupno 53 osobe odlučile su podržati obnovljive izvore energije, a ZEZ dodaje da je interes građana za ulaganje gotovo dvostruko premašio potreban iznos unatoč činjenici da je svatko mogao uložiti maksimalno 10.000 kn. Zbog toga su već sada na horizontu novi projekti u Križevcima, ali i u drugim hrvatskim gradovima.

“Osim što je riječ o izuzetno pozitivnoj priči, ovo je projekt od opće društvene koristi i šalje jako važnu poruku - da već danas gradovi, sela i otoci mogu kao zajednica odlučiti da se razvijaju na održiv način i, uzevši energiju u svoje ruke, odabrati jeftiniju, čišću i pametniju budućnost”, zaključuje Marija Tomac, predstavnica Greenpeacea koji je podržao ZEZ-ov model građanske energije.

Grad Križevci će nakon povrata investicije biti bogatiji za nove solarne kilovate, što su investitori prepoznali kao nasljeđe za buduće generacije.

 

“Znao sam da će projekt biti zanimljiv građanima i da će ga prepoznati i na nacionalnoj razini, ali zaista nisam očekivao da će već u tjedan dana biti prikupljena sva sredstva. Hvala svima koji su se uključili i tako doprinijeli da Križevci imaju prvi Križevački sunčani krov, a posebno hvala Zelenoj energetskoj zadruzi koja je provela ovaj projekt. Smjer Križevaca je prema energetskoj samoodrživosti, obnovljivim izvorima energije i uključivanju građana u razvoj grada. Ovo je bio prvi korak i sada nastavljamo dalje”, naglašava gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku  REA Sjever koja je pripremila Glavni projekt i Studiju izvodljivosti u sklopu projekta COMPOSE financiranog u okviru programa Interreg MEG te uz podršku Greenpeacea, Terra Hub-a i Grada Križevaca u provođenju kampanje. Projekt podržavaju Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu) i Europsko udruženje gradova Energy Cities.