Greenpeace.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja. Više o kolačićima pročitajte u politici zaštite osobnih podataka

Plastika

© Hrvoje Čižmek / Greenpeace

 Plastika za jednokratnu upotrebu je materijal koji se koristi samo jednom i potom se baca ili je to materijal koji ima vrlo kratko vrijeme upotrebe. Unatoč tome što se koristi vrlo kratko (na primjer plastični štapić ili žličica za miješanje kave koji se koriste nekoliko sekundi) ona u okolišu ostaje desetak, stotinjak ili čak tisuću godina. Mediteranom već sad pluta oko 1455 tona plastike, što ga svrstava uz bok s tzv. “oceanskim vrtlozima” plastike. Plastika guši naša predivna mora, ubija morske životinje i ulazi u hranidbeni lanac. 

 

Obnovljivi izvori energije (OIE)

© Ivan Šejić / Greenpeace

Jedan od glavnih ciljeva Greenpeacea jest ubrzavanje energetske revolucije s ciljem zauzdavanja klimatskih promjena, najveće prijetnje današnjice. Zagovaramo otklon od štetnih, prljavih i opasnih izvora energije kao što su ugljen, nafta i nuklearne elektrane, prema sigurnoj, čistoj i dostupnoj obnovljivoj energiji. Naša istraživanja pokazuju kako OIE mogu zadovoljiti sve ljudske potrebe za energijom. U sklopu kampanje za obnovljive izvore energije, Greenpeace provodi projekte Paradise i Krovove na sunce. 

 

S.O.S. za Jadran

S.O.S. za Jadran

 Cilj kampanje S.O.S. za Jadran je očuvati cijeli Jadran od naftnog zagađenja, ne samo zaustavljanjem planiranih aktivnosti u Hrvatskoj, već i ubrzanim privođenjem kraju postojeće proizvodnje na talijanskoj strani. Namjera Vlade Republike Hrvatske (RH) da s koncesionarima potpiše štetne ugovore o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Jadranu je neprihvatljiva. Tražimo od Vlade da proglasi moratorij na istraživanje i eksploataciju nafte u Jadranskom moru.

 

 Ugljen

© Paul Langrock / Greenpeace

Čovječanstvo se danas suočava s jednim od najvećih izazova u povijesti – globalnim zatopljenjem i posljedičnim klimatskim promjenama koje već godinama rezultiraju ljudskim žrtvama i materijalnom štetom uslijed ekstremnih vrućina i hladnoća, poplava, suša i drugih nepogoda.

Izgradnja novih termoelektrana na ugljen, poput planirane TE Plomin C, priječi širu primjenu obnovljivih izvora energije (OIE) kao što su energija sunca i vjetra za koje Hrvatska ima sjajne potencijale.

 

Održivo ribarstvo

© Davor Konjikusic

Europska i svjetska mora i oceani te morski život i okoliš ugroženi su do mjere da se većina ribljih vrsta izlovljava preko granice koja ribi omogućava obnovu i oporavak.

Greenpeace vjeruje da je budućnost europskog i svjetskog ribarstva u floti malih ribara jer oni mahom love na održiv način.