Greenpeace.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja. Više o kolačićima pročitajte u politici zaštite osobnih podataka
Open Space

Obnovljivi izvori energije (OIE)

Jedan od glavnih ciljeva Greenpeacea jest ubrzavanje energetske revolucije s ciljem zauzdavanja klimatskih promjena, najveće prijetnje današnjice. Zagovaramo otklon od štetnih, prljavih i opasnih izvora energije kao što su ugljen, nafta i nuklearne elektrane, prema sigurnoj, čistoj i dostupnoj obnovljivoj energiji. Naša istraživanja pokazuju kako OIE mogu zadovoljiti sve ljudske potrebe za energijom. Svijet se napokon ujedinio u suočavanju s klimatskim promjenama, što pokazuje velik broj zemalja koje su potpisivale i ratificirale Pariški međunarodni sporazum o klimi, a postignuti dogovor šalje jasnu poruku da je doba fosilnih goriva na zalazu. Zadržavanje porasta temperature unutar 1.5 °C, na što poziva međunarodni sporazum, zadaje novo mjerilo kojim se sve vlade i korporacije trebaju voditi pri donošenju odluka. U sklopu kampanje za obnovljive izvore energije, Greenpeace provodi projekte Paradise i Krovove na sunce. 

 

Projekt Paradise - turizam treba predvoditi solarizaciju Hrvatske

Iako je Hrvatska jedna od najsunčanijih zemalja u Europi, još uvijek je na samom začelju po korištenju energije sunca. Nažalost, postojeći planovi do 2020. godine ne predviđaju značajan pomak.Na Jadranu bilježimo prosječno 2600 sunčanih sati godišnje, što krovove hotela i turističkih kampova čini idealnim mjestima za postavljanje solarnih panela.

Greenpeaceova znanstvena analiza pokazuje da Hrvatska može u potpunosti prijeći na obnovljive izvore te da se upotreba solarne energije posebno isplati u turizmu. Zadnjih godina turizam bilježi pravi procvat, pa je najbolji trenutak za ulaganje u čistu energiju.

Turizam je jedan od najbrže rastućih sektora koji značajno pridonosi razvoju svjetskoga gospodarstva, a Sredozemna regija vodeće je turističko odredište u svijetu. U sklopu projekta simboličnog naziva Paradise namjera nam je povezati se s turističkim subjektima kako bismo zajednički pozvali nadležne institucije i dionike na javnu raspravu o izboru između fosilnih goriva kao prijetnje i obnovljivih izvora energije kao rješenja za zaštitu rajskih ljepota Mediterana. Hrvatski turizam, može i treba preuzeti vodeću poziciju u tome.

Zašto turizam?

 

Krovove na sunce - natjecanje za osnovne škole

Greenpeace u Hrvatskoj organizirao je natjecanje "Krovove na sunce" za osnovne škole, u sklopu kampanje za promociju obnovljivih izvora energije. U natjecanju su učenici igrali računalnu igru i imali priliku osvojiti vrijednu nagradu za svoju školu.  Cilj igre bio je označiti što više krovova diljem zemlje čime se automatski računao njihov solarni energetski potencijal. Aplikacija je potom prikazivala koliko električne energije pojedini krov može proizvesti kada bi se na njega instalirali fotonaponski solarni paneli.

Škola koja je označila najviše krovova kao nagradu je osvojila solarni kiosk - mobilni fotonaponski sustav snage oko 500 vata s bežičnim internetom, hladnjakom, radio uređajem i zvučnicima. Ovaj sustav proizvodi električnu energiju iz solarnih panela i može se koristiti na raznim događajima u školi; za puštanje glazbe, rasvjetu, punjenje mobitela ili rashlađivanje sokova.

U igrici se pomoću Google karata mogao označiti bilo koji krov u Hrvatskoj, pod uvjetom da je dobro vidljiv na karti. Igrači su prolazili kroz edukativne misije: primjerice, morali su označiti određen broj krovova u rodnom kraju Nikole Tesle ili na najsunčanijem hrvatskom otoku.

Natjecanje i igranje računalne igre započelo je u ožujku, a završilo krajem travnja 2017. godine. 

Na natjecanje su se prijavile 72 škole, sudjelovalo je preko 3000 učenika, označeno je preko 250,000 krovova, na kojima se može proizvesti 7.846 Gwh električne energije, što je više od ukupnog hrvatskog  uvoza električne energije 2015. godine. Učenici su pokazali da Hrvatska ima ogroman solarni potencijal i želimo da on postane stvarnost. 

Prvo mjesto osvojila je OŠ Jože Šurana iz Višnjana. Drugoplasirana je škola OŠ Zmajevac, a treća je OŠ Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka. Najbolji igrač prema solarnim bodovima i broju označenih krovova je Zoltan Palinkas iz OŠ Zmajevac -   učenik sedmog razreda koji je u izuzetno napetoj završnici vlastoručno označio 7.205 krovova. 

Čestitke pobjednicima i veliko hvala svim školama i učenicima koji su sudjelovali u natjecanju!