Greenpeace.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja. Više o kolačićima pročitajte u politici zaštite osobnih podataka

Plastika za jednokratnu upotrebu

Eko brana u NP Mljet

Hrvatski ured Greenpeacea, zajedno sa Španjolskom, Italijom, Grčkom i Bugarskom pokrenuo je kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu.

Plastika za jednokratnu upotrebu je materijal koji se koristi samo jednom i potom se baca ili je to materijal koji ima vrlo kratko vrijeme upotrebe. Unatoč tome što se koristi vrlo kratko (na primjer plastični štapić ili žličica za miješanje kave koji se koriste nekoliko sekundi) ona u okolišu ostaje deset, stotinu ili čak tisuću godina.

Znanstvenici procjenjuju da između 5 i 13 milijuna tona plastičnog otpada odlazi u oceane te čini veliki dio onečišćenja plastikom koje nalazimo na našim plažama.

Većina globalnog onečišćenja mora (oko 80%) dolazi s kopna. Ostalih 20% dolazi od nautičara, naftnih platformi te velikih transportnih brodova. 

Prosječna gustoća plastičnog otpada u Sredozemnom moru iznosi 1 komad na svaka 4m2, što ga svrstava uz bok s tzv. “oceanskim vrtlozima ” plastike. Plastika guši naša predivna mora, ubija morske životinje i ulazi u hranidbeni lanac. U Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te u želucima ulješura.

U EU-u se za recikliranje prikupi manje od 30% plastičnog otpada, a ostatak završava na odlagalištima ili biva spaljen.

Samom reciklažom nije moguće izvući se iz ovog začaranog kruga i krize uzrokovane suludim gomilanjem plastike koja dospijeva u okoliš i na koncu završava u našim morima.

Pokrenuli smo peticiju kojom tražimo od korporacija da prestanu hraniti našu ovisnost o jednokratnoj plastici, a od Vlade da poduzme stvarne korake za rješavanje krize onečišćenja plastikom!

Najnovija ažuriranja

 

Približavaju se izbori za EU parlament. Evo zašto vas se to tiče.

Feature Story | 2. svibnja, 2019 at 10:48

Od 23. do 26. svibnja diljem Europske unije građani će birati članove sljedećeg saziva Europskog parlamenta.

Približavaju se izbori za EU parlament. Evo zašto vas se to tiče.

Feature Story | 2. svibnja, 2019 at 10:48

Od 23. do 26. svibnja diljem Europske unije građani će birati članove sljedećeg saziva Europskog parlamenta.

S Greenpeaceom kroz 2018.

Feature Story | 20. prosinca, 2018 at 17:47

Naš glavni fokus bio je na zagovaranju obnovljivih izvora energije i borbi protiv plastike za jednokratnu upotrebu. Za obje teme, ova godina iznjedrila je dvije važne EU direktive koje ne rješavaju sve probleme, ali su važan kamen temeljac za...

Peticija - Pismo ministru Ćoriću

Feature Story | 17. prosinca, 2018 at 17:22

Danas se odvijaju završni pregovori između institucija Europske unije o Direktivi o jednokratnoj plastici. Riječ je o propisu kojim će EU pokazati ima li stvarnu namjeru suočiti se s rastućim onečišćenjem jednokratnom plastikom. Poslali smo pismo...

Znanstvena studija otkriva da Hrvatska može potpuno napustiti fosilna goriva i...

Publication | 26. studenog, 2015 at 10:00

Uoči konferencije o klimi u Parizu na kojoj će predstavnici 196 zemalja odlučivati o obuzdavanju katastrofalnih klimatskih promjena, Greenpeace u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje te Zelenom energetskom zadrugom, iznio je prijedlog...

Reševanje Arktike v Ljubljani in Mariboru.

Image gallery | 25. srpnja, 2013

Arctic Sunrise v Kopru

Image gallery | 23. travnja, 2013

Podprimo morju prijazne ribiče

Image gallery | 29. ožujka, 2013

1 - 8 of 8 results.

Categories