Greenpeace.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja. Više o kolačićima pročitajte u politici zaštite osobnih podataka

Europska i svjetska mora i oceani te morski život i okoliš ugroženi su do mjere da se većina ribljih vrsta izlovljava preko granice koja ribi omogućava obnovu i oporavak. Šezdeset posto europskih ribljih vrsta prekomjerno se izlovljava i ne uspijeva se obnoviti. Ribolovna flota EU u stanju je izloviti 2 do 3 puta više od količine preostale ribe u moru.  Poseban problem čine velike industrijske ribarice koje mahom love neselektivno i destruktivno i čiji ulov čini oko 80 posto ukupnog izlova.

S druge strane, malo ribarstvo zapošljava osamdesetak posto ukupnih profesionalnih sudionika u ribolovu i vezanim djelatnostima, a jedva preživljava s preostalih dvadesetak posto ulova. Greenpeace vjeruje da je budućnost europskog i svjetskog ribarstva u floti malih ribara jer oni mahom love na održiv način, bez značajnijeg nepovoljnog utjecaja na more i riblji fond, na njih otpada najveći broj radnih mjesta u ribarstvu, a neizostavan su dio tradicije i kulturnog identiteta svoje sredine.

 

Europska turneja broda Greenpeacea u znak potpore malim ribarima koji love održivo.

Greenpeaceov brod Arctic Sunrise započeo je u Constanti u Rumunjskoj turneju davanja potpore europskim malim ribarima koji love na održiv način, u trenutku dok pregovori o reformi europske Zajedničke ribarske politike (CFP) ulaze u završnu fazu. CFP je već desetljećima naklonjen industrijskom ribarstvu koje ugrožava budućnost ribe i naših mora.

CFP prolazi važnu reformu. U tijeku su pregovori između Europskog parlamenta - koji se zalaže za stvarne promjene – i vlada zemalja članica EU. Velike ribarske zemlje kao što su Španjolska i Francuska do sada su se redovito priklanjale kratkoročnim interesima industrijske ribarske flote, iako većinu ribarskog sektora u tim zemljama čine mali ribari.

Na ovom putovanju Arctic Sunrise će posjetiti devet zemalja (Rumunjsku, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Španjolsku, Francusku i UK). Greenpeace će skupljati potpise na brodovima od papira (https://myboat.gp/hr/) u znak podrške ribarstvu niskog utjecaja na okoliš, te pozvati europske ministre da takvim ribarima daju prednost u pristupu lovištima. Ribari će putovati na Arctic Sunriseu noseći iz zemlje u zemlju svjetiljku, simbol zajedničke borbe za zdrava europska mora.

Categories