Danmark er hjem for et meget stort selskab, som kun få kender til. Espersen er en af Europas største fiskeleverandører, og på hele kontinentet - også i Danmark - spiser et stort antal mennesker hver eneste dag fisk, som har været igennem selskabet på vej fra hav til bord.

Men hvor kommer fisken fra?

I en ny rapport kan vi dokumentere, at flere og flere fisketrawlere de seneste år har bevæget sig ind i nye, arktiske områder omkring Svalbard. Havområder, der før var beskyttet af den havisen, men som klimaforandringerne nu har åbnet op for det destruktive bundtrawlsfiskeri. Det har allerede har betydet stor ødelæggelse af koraller og dyreliv på havbunden i norske farvande.

 

Danske Espersen er en af de virksomheder, der køber store mængder fisk fra selskaber, der fisker med bundtrawl i de sårbare farvande i det nordlige Barentshav i Arktis. Fiskeriet er MSC-certificeret, men det er desværre på ingen måde er en garanti for miljøets bedste - især ikke i områder, hvor vi endnu har meget lidt information om forholdene på havbunden. For bundtrawl er absolut ikke bæredygtigt, og hvis de store fiskefartøjer fortsætter deres fremmarch i de hidtil uberørte dele af Arktis, kan det ødelægge et helt unikt havmiljø, som vi i stedet burde gøre alt, hvad vi kan, for at bevare.

Sandheden er, at vi slet ikke behøver at fiske i disse områder. Vi behøver ikke at risikere ødelæggelsen af et af de få, frugtbare havområder, som menneskeheden endnu ikke har sat sit aftryk på - hvor koraller, søfjer, hjertemuslinger og søpindsvin lever på havbunden, og hvor hvaler kommer langvejs fra for at skaffe føde. Der er andre steder, hvor fiskeriet kan foregå. Torskebestanden i Barentshavet er den største torskebestand i verden, så der rig mulighed for en fange fisk i andre områder syd for Svalbard. I stedet  bør vi gøre alt, hvad vi kan, for at beskytte de hidtil uberørte områder, og her kan Espersen spille en vigtig rolle.

 

Takket være sin størrelse og gode kontakter med fiskerierne i Barentshavet står Espersen med en af nøglerne til at beskytte Arktis i hånden. De kan sige nej til handle med fiskefartøjer, der fisker i de sårbare farvande omkring Svalbard og i Barentshavet.

Området er så fremmed for os som månen og lige så mangfoldigt og levende som regnskoven. Og Espersen mener også, at der er grund til at være forsigtige: "Vi ved jo ikke, om der oppe i Barentshavet ligger et tilsvarende område som Great Barrier Reef", har deres chef for bæredygtighed udtalt i Politiken.

Vi har tiltro til, at Espersen vil træffe det rette valg og sikre, at forbrugere både herhjemme og ude i verden får fisk på tallerkenen, uden at prisen er et ødelagt Arktis. Og vi er parate til at hjælpe dem på vej.

Sammen med syv millioner mennesker, der allerede støtter kampen for at beskytte Arktis, opfordrer vi Espersen og de andre vigtige fiskeleverandører, til at kræve fuldt stop fra fiskefartøjer, der bevæger sig ind i de sårbare farvande omkring Svalbard og i Barentshavet. Du kan være med – skriv under her. Lad os sammen stoppe ødelæggelsen af et hjørne af vores planet, vi endnu først er ved at opdage.