Hjerteskærende nyheder er nået medierne fra Antarktis, hvor alle unger på nær to fra en pingvinkoloni på 40.000 er sultet ihjel. Det er anden gang på kun fire år at årets kuld går tabt, hvilket ellers ikke har været set i de 50 år, pingvinerne på Antarktis er blevet studeret.

Årsagen til, at pingvinforældrene må trampe rundt i pingvinungelig i stedet for at holde badelektioner for næste generation, er, at klimaet har ændret sig markant. I 2010 faldt en isflage på størrelse med Luxemborg af. Den 78 km lange og 40 km brede isbjerg indeholdt ferskvand nok til at forsyne en tredjedel af jordens befolkning med vand i et år. Ferskvand fryser hurtige end saltvand og derfor har netop dette område fået mere is, selvom har derfor betydet at – selvom Antarktis – ligesom Arktis i Nord - som helhed har mindre havis end nogensinde. Pingvinerne skal altså forcerer en helt masse is pludselig for at komme ud til føden i havet og imens mor og far har jaget mad, er ungerne nået at dø af sult.

Beskyt Antarktis

Mens klimaforandringerne således gør livet surt for pingvinerne, står flere lande på spring for at overvejer flere lande at give de sort-hvide fugle flere problemer. På mandag mødes  CCAMLR (Kommissionen for Bevarelse af de Marine Levende Ressourcer i Antarktis) og på forhandlingsbordet ligger et forslag om at gøre området til et “multi-use Marine Protected Area” – et beskyttet område, der dog kan bruges til mange ting. Og det, som flere lande gerne vil, er at fiske efter krill, et lille rejelignende skaldyr som er en afgørende fødekilde for pingviner, hvaler og sæler.  Krilltrawlerne kommer til Antarktis i stadigt større antal og det er et kæmpe problem. Når pingvinunger dør i titusindvis, skal vi ikke samtidig snuppe deres mad for næbet af dem.

Økosystemerne på Antarktis skal – akkurat ligesom i Arktis – have fred for menneskelig industri for at tilpasse sig klimaforandringerne bedst mulig. Derfor arbejder Greenpeace på at beskytte hele Antarktis ved at gove den status at totalfredet havreservat. Det vil ikke bare beskytte pingvinerne mod krilltrawlerne men samtidig sende et vigtigt budskab om, at havene på den blå planet skal beskyttes. På sigt skal ikke bare hele Antarktis beskyttes, men op til halvdelen af havene beskyttes, sådan at vi får sunde økosystemer og et bæredygtigt fiskeri.