Nye trusler er på vej mod Arktis. Intet sted på jorden rammer den globale opvarmning så voldsomt som i Arktis, hvor temperaturstigningen er dobbelt så høj som det globale gennemsnit. Havisen smelter med alarmerende hast, og havområder, der før var beskyttet af isen, ligger nu blottede og sårbare. Det har fået fiskeindustrien til at øjne nye jagtmarker omkring Svalbard og i det nordlige Barentshav - men her kan de destruktive fiskeflåders entré kan få alvorlige konsekvenser.

Bifangst, ødelæggelsen af habitater og risikoen for at smadre dyre- og planteliv, der i århundreder har beboet det kolde hav er de mulige konsekvenser af flådernes fremfærd. Fiskeri med bundtrawl gør enorm skade, når tunge net trækkes hen over havbunden. Ifølge det norske havforskningsinstitut har skibenes tunge bundtrawl allerede skadet 30-50 % af Norges koralrev.

4. marts 2016

Koraler i Arktis © Mareano

Arktisk destruktion på menuen

Greenpeace udgiver nu en ny rapport, der dokumenterer tilstedeværelsen af et stigende antal trawlere i det nordlige Barentshav - et område der ifølge forskere er meget økologisk vigtigt og følsomt. Området er hjem for havfugle, et sårbart havbundsmiljø og pattedyr, der er afhængige af isen for deres overlevelse. Alt dette er nu i fare.     

Især tre fiskeriselskaber springer i øjnene i vores rapport: Norskejede Havfisk ASA, russiskejede (men Hong Kong-baserede) Ocean Trawlers og The FIshing Union of the North (FIUN), en førende russisk fiskerisammenslutning. Disse selskaber forsyner et netværk af detailhandlere, fødevarebrands og restauranter i Europa, USA, Canada og Asien.   

4. marts 2016

Fiskeflåder i Arktis; Nick Cobbing/ Greenpeace

Trawlernes fremrykning mod nord betyder, at enhver fiskeproducent, detailforhandler, fødevarebrand eller restaurant, der indkøber torsk fra Barentshavet, risikerer at bidrage til ødelæggelsen af Arktis, medmindre der skrides til handling med det samme.

Lad os sikre os, at vores generation bliver den, der træder i karakter for at beskytte Arktis, så den utrolige natur ikke ødelægges, før vi overhovedet har fået et glimt af, hvilke skatte der gemmer sig under havet.

Hjælp os med at beskytte Arktis. 7,6 millioner mennesker fra hele verden har allerede skrevet under for Arktis - du kan være med her.

 Læs hele rapporten her.