DR2 Undersøger er netop løbet over skærmen, og jeg er både stolt og rystet. Det er dokumentation fra os, der fik DR2 i gang med sagen, og det er der jo grund til at være stolt over, når det nu er sådan en god udsendelse og en vigtig samfundsdebat, der bliver rejst. Samtidig er jeg rystet over at se det hele og meget mere med levende billeder. Hvor er det forfærdeligt med de mange havne, der lukker og fiske-brødrene, der slet ikke kan få det til at løbe rundt, fordi prisen på kvoter, de skal købe eller leje, er så skyhøj.

Baseret på udsendelsen og den dokumentation, vi har samlet, har jeg netop sendt en politianmeldelse af sted til Københavns Politi. Vi melder både kvotekongen og hans hustru - og den myndighed, der burde føre kontrol.

Kvotekongen

Men for at starte ved starten: Efter en stramning af loven om kvoteloftet i 2012 står Henning KJeldsen, der sidder på 10% af alle danske fisk, med den udfordring, at han ikke kan ekspandere mere. Men så opretter Henning Kjeldsens far Nordstrand Fiskeri ApS. Firmaet ejes i dag af Henning Kjeldsens hustru, Birthe Kjedsen, og ligger på parrets privatadresse, der også lægger hus til Hennings Kjeldsens firma, Gitte Henning A/S, samt to andre i henholdsvis Birthe Kjeldsens og hendes hjemmeboende søns navn. I 2014 havde Nordstrand købt for mere end 81 millioner kroners fiskerettigheder.

8. september 2015

Sofafiskeren

Problemet er bare, at Nordstrand ikke har nogen lønnede ansatte og kun har en mindre jolle. Det virker jo utvivlsomt som om det eneste, det selskab gør, er at købe og sælge kvoter. Det understreges af, at selvom Birthe Kjeldsen godt nok har fået erhvervet sig en status som erhvervsfisker, er hendes arbejdsuniform nok hverken waders, termotøj eller regnjakke.Hun står opført i CVR-registret som salgsassistent og hendes primære indtægt kommer fra mandens firma, hvor hun ifølge ansøgningen til NaturErhvervstyrelsen, der tildeler fiskestatus, blandt andet kørsel til havne, kontakt til pengeinstitutter og lønudbetalinger. Det gør hende til det, de i branchen kalder en sofafisker.

8. september 2015

Henning Kjeldsen fanger en solid del af sine 10 procent af Danmarks fiskeressourcer fra hende her: Gitte Henning, der er Danmarks største fiskefartøj. Da han nåede det lovsatte loft for kvoteejerskab, blev selskabet selskabet Nordstrand Fiskeri ApS oprettet på samme adresse, og det har købt for over 81 mio. kr. nye kvoter. Men Nordstrand, der har hustruen som ejer, har ingen lønnede ansatte, og der er kun registreret en jolle på 5,5 meter ved navn L49 Lasse.

 

Samlet sidder Kjeldsen-familien i Skagen på kvoter for 925 millioner. Det er stik imod loven om kvotelofter, der, som formanden for Danmarks Fiskeriforening udtrykker det, har til hensigt at undgå “strukturer, hvor det er stråmænd og sofafiskere, hvis eneste formål er at leje kvoter ud til andre.” (Kilde: DR2 Undersøger)

NaturErhvervstyrelsen tillader “Stråmandsgesjæft”

Den eneste grund til, at Hr. og Fru Kjeldsen på denne måde bliver til Kvotekongen og Sofafiskeren er, at loven ikke bliver håndhævet. Det ansvar ligger hos NaturErhvervstyrelsen. Det er tydeligt i løbet af både sagens forløb og DR2-udsendelsen, at styrelsen ikke er sit ansvar voksent. Naturerhvervstyrelsens kontrolchef Mik Jensen forsvarer i udsendelsen, at der er et “kreativt hul” i reguleringen, og at der “ikke noget til hinder for, at manden med pengene låner til nogle registrerede erhvervsfiskere. Det kan du sige er en slags “stråmandsgesjæft.”

Fair Fiskeri

Det er på tide, at vi tager kampen op for et fair fiskeri til fordel for lokalsamfundene omkring havnene, kystfiskerne og naturen. Det er derfor, vi har kastet os ind i kampen mod kvotekonger, sofafiskere og en eftergiven styrelse. Fiskekvoterne i Danmark er i dag samlet på ganske få, meget rige fiskeres hænder, mens kystfiskere og havne må dreje nøglen om. Jeg synes, Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen skal se at få ryddet op i butikken. Sagen skal undersøges til bunds og fiskere, der har omgået reglerne skal fratages kvoterne og idømmes bøder (ja, jeg ved godt, at det lyder som en selvfølge, at man skal straffes, når man har snydt for 2-3 cifrede millionbeløb, men det er ikke en selvfølge i fiskeriloven!). Derudover skal ministeren få styr på NaturErhvervstyrelsen - det dur altså ikke med en kontrolmyndighed, der går solo, og implementerer loven imod lovens politiske hensigter.

Du kan skrive til Miljø- og Fødevarminister Eva Kjer Hansen her (nede i bunden af siden), hvis du også vil have Fair Fiskeri.