Jeg var i går til en spændende debat om palmeolie arrangeret af Tænketanken Frej og det fik mig til at tænke på, at det nok er lang tid siden, vi i Greenpeace har fortalt om, hvad vi laver på det område.   

Industrien og forskerne var til stede og delte en masse spændende viden, blandt andet om certificeringsordningen RSPO. Jeg synes, at de fik den til at fremstå noget bedre end den er. Heldigvis fik de ikke helt overbevist salen. 

Grunden til, at Greenpeace var inviterede, var det arbejde, vi har lavet i mere end et årti mod den destruktive palmeolieproduktion. Den mest kendte kampagne er kampagnen mod Nestlé. 

Palmeolie er den største enkeltstående årsag til afskovning. I Indonesien, der sammen med Malaysia, står for næsten hele verdens palmeolieproduktion, rydder palmeolieproduktionen store områder hvert år. Over det sidste halve århundrede er områder, der udgør mere end dobbelt hele Tysklands størrelse blevet ryddet i Indonesien. Eller med andre tal; cirka 77 gange hele Rold Skov ryddes hvert år – i Indonesien alene.   

Afskovning er et stort klimaproblem. Indonesien er verdens sjette til tredje største klimaudleder og 85% af landets udledninger skyldes ændring i brug af jorden. Det vil sige rydning af regnskov og omlægning af de indonesiske tørvemoser, der er en af verdens største kulstoflagre.   

Samtidig betyder afskovning, at mange plante- og dyrearter udryddes. Det gælder for eksempel tigeren. Tigrene på Bali og Java er allerede er udryddet og på Sumatra er der kun omkring 400 tilbage af hele bestanden.