Idag er er jeg i fuld sving med tun-oprydning i nogle af COOP’s butikker Superbrugsen, Fakta, Kvickly og Irma. Sammen med en flok Greenpeace-frivillige har jeg besluttet mig for at give supermarkedsgiganten en ekstra hjælpende hånd, så det er endnu nemmere for kæden at slutte sig til ALDI, LIDL, Rema1000 og Dansk Supermarked. Modsat COOP har de nemlig smøget ærmerne op for at forsøge at sikre, at deres hylder ikke bugner af overfiskede tunarter eller tun, der er fanget med miljøødelæggende fangstredskaber. Det er vi glade for.

Hos Greenpeace har vi nemlig siden januar været i dialog med danske supermarkeder om de problematiske dåsetun på deres hylder. Vi har naturligvis også talt med COOP, men her sker der desværre ikke det store.  Måske har de bare brug for lidt mere hjælp end de andre, så i dag sætter vi derfor gule klistermærker på dåser, som COOP bør fjerne i flertallet butikker. For lige nu er størstedelen af alle deres dåser fyldt med overfiskede tunarter fanget med ødelæggende fangstredskaber. Det kan da ikke være rigtigt, at COOP har lyst til at sælge så uansvarlige produkter til deres kunder? Supermarkedskæden plejer jo at være med i front, når det kommer til dyrevelfærd og økologi, så hvorfor har fiskene ikke fortjent den samme opmærksomhed?

Faktisk er det noget værre rod jeg lige nu er vidne til ude i COOP’s butikker, og det bekræfter den research vi tog hul på allerede i januar. For udover, at de fleste dåser indeholder problematisk tun, ja så bliver en del af det desuden leveret af verdens største tunproducent, Thai Union, der har været sat i forbindelse med slavelignende arbejdsforhold. Det ville vi gerne have haft dem til at tale med Thai Union om. Langt størstedelen af COOP’s dåser mangler desuden grundlæggende oplysninger om, hvilken fangstmetode, der er brugt til at fange tunen, og hvilket havområde den er fanget i. Det er et stort problem for dig som forbruger, for så kan du ikke engang tage et informeret valg. Det mindste man kan gøre er vel at smide oplysninger på dåserne?

Hvis du har lyst til at hjælpe os med at få COOP til at stoppe deres salg af dårlig tun, så må du meget gerne sætte dit navn her. Så er du med til at rydde op på tun-hylderne, selvom du ikke er med mig ude i butikkerne i dag.

Vi startede allerede vores underskriftsindsamling i januar, da vi offentliggjorde vores tun-guide. Alle dem, der har valgt at sætte deres navn siden da, har været medvirkende årsag til, at der lige nu sker en masse gode ting hos LIDL, ALDI, Dansk Supermarked og Rema1000.

Hos LIDL og ALDI går det godt. Alle tundåser hos begge kæder er forsynet med oplysninger om art, fangstmetode og havområde. Desuden har LIDL og ALDI hjulpet dig af med det tunge ansvar for selv at kunne genkende og fravælge den problematiske tun, for de fører udelukkende dåser med den ikke overfiskede tun-art skipjack fanget uden brug af de såkaldte fiskefælder - FAD’er.  Fiskefælderne er dårlige, fordi de også fanger alt muligt andet end tun, som f.eks. havskildpadder. LIDL har desuden offentliggjort en ny fiskepolitik der skal sikre et bæredygtigt tun-sortiment. ALDI mangler modsat at garantere i deres fiskepolitik, at kædens tun også fremover bliver fanget uden FAD fremover. LIDL mangler dog også en enkelt ting, nemlig at forsyne dåserne med tredjepartscertificering i form af et mærke, der garanterer, at informationerne på dåserne er 100 % korrekte. Det ville være gode næste skridt at tage.

Hos Dansk Supermarked er ikke alle men heldigvis størstedelen af dåserne fyldt med skipjack fanget uden FAD. Og så har kæden forpligtet sig til, at alle deres tundåser fremover skal være påtrykt oplysninger. Det er en god udvikling. Kæden mangler nu at tage de overfiskede tunarter af hylderne, som lige nu stadig er mulige at finde i deres butikker.  

Rema1000 har både skipjack og den overfiskede art gulfinnet tun, og kæden har endnu ikke bandlyst FAD. Men Rema1000 fortjener alligevel ros, for Greenpeaces henvendelse har betydet, at kæden er gået direkte til sagen og i dialog med deres leverandør Thai Union for at arbejde for bæredygtighed og gennemsigtighed. Rema1000 er nu del af en igangværende indsats fra supermarkeder, der via dialog ønsker at stoppe Thai Union’s involvering i overfiskeri, ødelæggende fangst og umenneskelige arbejdsvilkår. Rema1000 har før taget andre positive skridt til fordel for fisk og havmiljø efter dialog med Greenpeace. F.eks. fører kæden ifølge egen fiskepolitik ikke længere bundtrawlede fisk. Bundtrawling benyttes ved fangst af f.eks. Rødspætter, og fangstmetoden pløjer havbunden op og ødelægger miljøet.

Vi glæder os til, at COOP også kommer med i flokken og hjælper dig som forbruger med at undgå dårlig tun i indkøbskurven.