Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace politianmelder dansk kvotekonge og den kontrollerende myndighed: Begrundet mistanke om fusk med fisk

Pressemeddelelse - 9. september, 2015
Det er ikke bare moralsk forkert, men formentligt også ulovligt, når Kjeldsen-familien skovler fiskekvoter for millioner til sig gennem lyssky selskabskonstruktioner. Det mener Greenpeace, og derfor politianmelder organisationen her til aften Henning Kjeldsen og hustru efter afsløringer i DR2 Undersøger. Samtidig politianmeldes også NaturErhvervstyrelsen, som er den myndighed, der burde have ført kontrol.

”Det handler om mulig snyd med fiskekvoter for op til et trecifret millionbeløb. Det er ikke i orden og skal undersøges til bunds. De fiskere, der måtte have gjort sig skyldige i ulovlig kvotehandel, skal fratages kvoterne og idømmes bødestraf,” siger Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark. “Det er kystfiskerne og livet i havnene, der betaler prisen, når en lille håndfuld kvotekonger har noget, der ligner monopol på fiskekvoterne. Halvdelen af de danske fiskekuttere har måtte lægge op, og over 40 havne rundt om i Danmark er lukket. Jeg synes, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen bør love at få ryddet op i butikken.”

Greenpeace’ dokumentation viser, hvordan Kjeldsen-familien kort efter indførelsen af et nyt kvoteloft opretter et nyt firma kaldet Nordstrand Fiskeri ApS. På trods af en klar intention i loven om, at kvoterne skal gå til fiskerne, har Nordstrand ingen anden funktion end at købe kvoter op - primært kvoter, hvor Hennings Kjeldsen har ramt kvoteloftet.

Ved udgangen af 2014 havde Nordstrand købt fiskekvoter for over 81 millioner kr., sel
vom firmaet kun ejer en 5,5 meter lang jolle og ikke har nogen ansatte. Først ejes Nordstrand af fisker Henning Kjeldsens far og i dag af Henning Kjeldsens hustru, salgsassistent Birthe Kjeldsen. Nordstrand har til huse på ægteparrets privatadresse, hvor også Hennings Kjeldsens firma er.

I DR2-udsendelsen om kvotekongen Henning Kjeldsen, der netop er løbet over skærmen, siger NaturErhvervstyrelsens kontrolchef Mik Jensen, at konstruktionen mellem kvotekongen og hans familie er helt efter loven. De udnytter blot et ‘kreativt hul’ til “stråmandsgeshæft”. Ifølge Danmarks Fiskeriforeningens formand Svend-Erik Andersen går konstruktionen dog stik imod hensigten med lovens såkaldte ‘gummistøvleregel’ - nemlig, at det er fiskerne med gummistøvlerne på, der skal have kvoterne.

“Jeg er chokeret over, at så åbenlys og omfattende fusk kan foregå lige under næsen på Miljø- og Fødevareministeriet. NaturErhvervstyrelsen har til opgave at føre kontrol med fiskeriet, men vores dokumentation tyder ikke på, at den fører nogen som helst kontrol - næsten tværtimod. Det er ikke første gang, vi har kunnet dokumentere, at fiskere kan operere på kant med loven, uden at NaturErhvervstyrelsen griber ind. Er den myndighed overhovdet i stand til at føre kontrol med fiskerne? Det synes jeg, miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen skal undersøge godt og grundigt.”

Politianmeldelse og dokumentation her

Hurtigt overblik over sagen - læs denne tidslinje

Se DR2 Undersøger her.

Kontakt
Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark. Mobil: 2395 1214
Poul Bonke Justesen, kommunikationsansvarlig, Greenpeace. Mobil: 3337 6399