Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Skadelig kemi fra friluftstøj har spredt sig til hele verden

Pressemeddelelse - 16. september, 2015
Ny rapport fra Greenpeace dokumenterer, at hormonforstyrrende og svært nedbrydelige kemikalier har spredt sig til alle verdens fjerneste egne. En stor del af kemikalieforureningen menes at komme fra friluftstøj.

Otte Greenpeace-ekspeditioner har rejst til bjergtoppe, nationalparker og søer i verdens fjerneste egne for at indsamle prøver af sne og vand. Formålet har været at undersøge, hvor langt omkring de miljøskadelige kemikalier, der bl.a. anvendes i produktionen af tøj, tæpper og papirvarer, har spredt sig.

Resultatet er i dag blevet offentliggjort i en ny rapport, og resultatet er ildevarslende – alle vegne har vi fundet spor af fluorstoffer (PFC-stoffer), der kan være hormonforstyrrende og er meget svært nedbrydelige i miljøet.

”Vores ekspeditioner til verdens fjerneste egne har kun bekræftet vores bange anelser. Alle steder, vi kom, fandt vi spor af fluorstoffer. Det er desværre et klart bevis på, at industriens forurening ikke kun rammer de områder, hvor produktionen finder sted, men spredes vidt og bredt i luften. Det tyder på, at der ikke noget sted på jorden, der er uberørt af kemikalierne”, siger Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark.

Fluorstoffer anvendes i flere industrier, men tøjindustrien står for den største andel. Kemikalierne anvendes bl.a. til at gøre tekstiler vand- og smudsafvisende, og derfor anvendes de i stor stil hos producenter af friluftstøj. Det er særligt kritisabelt, at virksomheder, der lever af at sælge tøj til naturoplevelser, samtidig bidrager til at forurene naturen.

”Mange virksomheder, som sælger friluftstøj, reklamerer med flotte naturbilleder og giver indtryk af, at de holder af naturen. Men samtidig sælger de tøj, der er behandlet med skadelige fluorstoffer. Det er simpelthen hyklerisk, og det er på tide, at friluftstøjbranchen erstatter de skadelige kemikalier med de rene alternativer, der allerede er på markedet i dag”, siger Birgitte Lesanner.

I fire år har Greenpeace arbejdet på at få de skadelige kemikalier ud af tøjindustrien, og flere brands såsom Adidas, Puma og Levi’s har allerede forpligtet sig til at udfase alle skadelige kemikalier i deres tøj inden 2020. Men store friluftstøjbrands såsom North Face, Patagonia og Mammut har ikke ønsket at forpligte sig.

”Som forbrugere bør vi ikke finde os i, at tøjproducenterne spreder skadelige kemikalier til hele verden. Derfor opfordrer vi alle, der elsker naturen, til at kræve ansvarlighed fra tøjmærkerne. Det er på tide, at friluftstøjmærkerne afgifter deres tøj – og alt de skal bruge er et skub fra forbrugerne”, siger Birgitte Lesanner.

Greenpeace har startet en underskriftindsamling på www.detox-outdoor.org, for at få friluftstøjmærkerne til at fjerne de skadelige kemikalier fra tøjet.

Læs hele rapporten HER

Se fotos og video HER

Kontakt

Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark. Mobil: 23 95 12 14

Oliver de Mylius, kommunikationsansvarlig for Greenpeace. Mobil: 33 37 63 99