Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Beskyttelse af verdens skove

Vi arbejder for at beskytte verdens skove, fordi alt liv på Jorden er afhængigt af frodige og sunde skove. Omkring 80 % af verdens oprindelige skove er i dag ødelagt. Greenpeace arbejder for et fuldstændigt stop for skovrydning i 2020 for at beskytte, hvad der er tilbage af disse enestående økosystemer.

Jordens skove har udviklet sig over tusinder af år. De er hjem for lokalsamfund og oprindelige folk, der gennem mange generationer har levet i balance med skoven. Og de rummer den største biologiske mangfoldighed på landjorden – to tredjedele af alle jordens landlevende arter findes her. Mange af disse arter er i dag truet af udryddelse, bl.a. orangutanger, tigre, jaguarer, skovelefanter og næsehorn.

Skovene spiller imidlertid også en vigtig rolle, der strækker sig langt udover deres egne grænser. Skove hjælper med at regulere Jordens klima. Verdens skove lagrer næsten 300 milliarder ton kulstof – det svarer til 34 gange hele verdens årlige udledning af drivhusgasser fra fossile brændsler i 2015.

Skove regulerer også nedbør og spiller dermed en vigtig rolle for landbrugets produktion af madvarer. Det er ikke kun lokalt, at skovrydning påvirker vejret. For eksempel kan skovrydning i Amazonas og Central Afrika være med til at reducere regnmængden i store områder af USA og medføre tørke.

Mange af verdens skove er allerede ødelagt, og der er derfor hårdt brug fra at vi beskytter de skove, der er tilbage. Alligevel fortsætter industrien med at fælde skovene, fordrive oprindelige folk fra deres hjem og drive truede arter tættere på udryddelse for at fremstille en række produkter, der havner i vores indkøbskurve og bilmotorer.

Alle verdens lande blev i 2015 enige om at fastsætte et mål om stop for skovrydning i 2020 som et af FN’s bæredygtige udviklingsmål. Der er imidlertid brug for omfattende handling fra både en lang række lande og industrier, hvis det skal lykkes.

Greenpeace arbejder med at:

  • Lægge pres på regeringer for at leve op til deres forpligtelser i forhold til at beskytte skovene.
  • Afsløre virksomheder, der ødelægger skovene, og kræve, at de omlægger til bæredygtigt og socialt ansvarligt skovbrug.
  • Oplyse og engagere forbrugere i at kræve bæredygtige produkter.
  • Samarbejde med oprindelige folk for at de får en ledende rolle i beslutninger, der vedrører deres traditionelle skovområder.

Med hjælp fra hundrede af tusinder mennesker over hele verden, har vi opnået store fremskridt:

  • Skovrydning i Amazonas-regnskoven er blevet væsentligt nedbragt som resultat af soyamoratoriet og kvægmoratoriet (industriaftaler om at stoppe skovrydning for at udvide produktionen).
  • Great Bear Rainforest i Canada, en af verdens største tilbageværende tempererede regnskove, er blevet beskyttet med en historisk aftale med myndighederne i British Columbia om at frede 85 % af skoven (et område på størrelse med Jylland) og underlægge udnyttelsen af de resterende 15 % strenge restriktioner.
  • I det nordlige Finland er 80.000 hektar skov (et område større end Bornholm) blevet beskyttet som rensdyrgræsning efter mange års samarbejde med områdets samiske befolkning.
  • Multinationale selskaber som Nestlé og Unilever har efter stort pres fra Greenpeace og tusindvis af mennesker ændret deres indkøbspolitik for palmeolie for at undgå at medvirke til ødelæggelsen af Indonesiens regnskove.

Men på det minut, som det ca. har taget dig at læse denne side, er et skovområde på størrelse med 35 fodboldbaner blevet ødelagt. Det haster med at få beskyttet de fantastiske og enestående skove, der stadig findes på vores planet.

Du kan i denne rapport læse mere om, hvordan Greenpeace arbejder for løsninger for at beskytte verdens skove.

 

Seneste

 

Den vidunderlige Congoregnskov

Blog af Esben Marcussen | 12. juni, 2018

Verdens tropiske skove huser en fantastisk biodiversitet, brødføder mange millioner mennesker og er en vigtig nøgle til at begrænse den globale opvarmning. Kort sagt er vores tropiske skove blandt de mest frugtbare og værdifulde...

Husker du din første enestående naturoplevelse?

Blog af Birgitte Lesanner | 27. november, 2017

Måske var det dit første eventyr i skoven nær dit hjem, hvor magi og overraskelser ventede på at blive opdaget bag hvert træ? Eller dit første nølende dyk ind i et stort og brusende hav, før det gik op for dig, at der under overfladen...

Forfattere fra hele verden forsvarer ytringsfriheden og verdens skove

Nyhed | 31. maj, 2017 kl. 14:00

Hvis vi ikke kan bruge vores stemmer kritisk, mister ordet sin magt. Derfor stiller mere end 100 forfattere på verdensplan sig skulder til skulder med Greenpeace i et opråb, der forsvarer ytringsfriheden og verdens skove. Blandt dem er danske...

Tømmergigant sagsøger Greenpeace for halvanden milliard kroner efter kritik

Nyhed | 16. maj, 2017 kl. 15:06

Den canadiske tømmergigant Resolute Forest Products, der bl.a. er storproducent af papir til bøger og aviser, sagsøger Greenpeace i Canada og USA for mere end halvanden mia. danske kroner (307 mio. canadiske dollars).

Tømmergigant forsøger at lukke munden på Greenpeace

Nyhed | 4. maj, 2017 kl. 13:00

Hvordan ville verden se ud uden Greenpeaces, din og andre stemmer, der kræver beskyttelse af vores skove? Lige nu er vores ret til at ytre os frit truet af en gigantisk retssag, anlagt af den canadiske tømmergigant Resolute.

Rapport: Ruslands urørte skove står ubeskyttet for tømmergiganters savklinger

Rapport/dokument | 7. marts, 2017 kl. 16:38

Dvinsky-skovene i den europæiske del af Rusland er alvorligt truet af agressive tømmerselskaber. På dene ene side modarbejder de mulighederne for at hæve beskyttelsen af de urørte skove fra minimal til acceptabel, og på den anden side fælder de...

Når savklingen sættes i Ruslands urørte skove ender træet som toiletpapir i Europa

Nyhed | 7. marts, 2017 kl. 16:02

Dvinsky-skoven hører til de sidste urørte skovlandskaber i den europæiske del af Rusland, der er truet af en aggressiv tømmerindustri. Og savklingerne fortsætter i høj hast. Ny Greenpeace-rapport kæder selskaber sammen med fældningen af de urørte...

Fra ansvarlig miljøminister til svineambassadør på 48 timer

Blog af Jan Søndergård | 13. januar, 2017

”Mainstreaming for well-being” var overskriften fra værtslandet Mexico til Biodiversitetskonventionens  topmøde COP13 i Cancún  her i december. Når man taler om ‘mainstreaming’ af indsatsen for at forøge den biologiske mangfoldighed,...

Landjordens største lager af kulstof har brug for beskyttelse

Blog af Julie Koch | 16. november, 2016

Menneskeskabte ødelæggelser og klimaforandringer truer med at forvandle landjordens største lager af kulstof til en kulstofbombe. Skoven i det nordlige skovbælte har brug for beskyttelse. Set fra rummet ligner den enestående...

Sejr for Amazonas-regnskoven: Ødelæggende mega-dæmning i Brasilien stoppet

Nyhed | 5. august, 2016 kl. 14:15

Mens verdens opmærksomhed retter sig mod åbningen af OL i Brasilien, er jublen allerede brudt ud et andet sted i landet, hvor det oprindelige munduruku-folk i over 30 år har kæmpet imod byggeriet af et gigantisk dæmningsprojekt i hjertet af...

1 - 10 af 128 resultater.