Greenpeacen rahoitus

Sivu - tammikuu 31, 2018
Greenpeacen keskeinen periaate on riippumattomuus politiikasta ja liike-elämästä. Miljoonat yksittäiset lahjoitukset mahdollistavat Greenpeacen tinkimättömän itsenäisen toiminnan ympäristön suojelemiseksi.

Feissareiden hankkimat kuukausitukijat ovat keskeinen osa Greenpeacea. © Greenpeace / Outi Jokilehto

Greenpeacen keskeinen arvo on olla riippumaton niin valtiosta, poliittisista puolueista kuin elinkeinoelämästäkin. Emme siis vastaanota lainkaan tukea viranomaisilta, valtioilta, valtioidenvälisiltä organisaatioilta kuten YK:lta tai EU:lta, emme poliittisilta puolueilta emmekä yrityksiltä tai yritysten edustajilta. Kieltäydymme myös yksityisistä lahjoituksista, jotka vaarantavat itsenäisen toimintamme. Näin takaamme riippumattomuutemme ja vältämme suurien rahoittajien vaikutuksen tavoitteisiimme, toimintatapoihimme ja arvoihimme. Tämä antaa meille mahdollisuuden puuttua kaikkien sellaisten yritysten ja valtioiden toimintaan, jotka tuhoavat ympäristöä.

Greenpeacen rahoitus maailmanlaajuisesti koostuu pääosin noin 3,3 miljoonan yksityisen ihmisen lahjoituksista (31.12.2016). Nämä yksityiset ihmiset ovat koko toimintamme selkäranka, ja ilman heitä toimintamme ei olisi nykymuodossaan mahdollista. 

Saamme myös joitakin lahjoituksia riippumattomien yksityisten hyväntekeväisyyssäätiöiden lahjoituksista. Kieltäydymme politiikan ja liike-elämän ohjaamien säätiöiden tuesta, kuten myös, jos säätiöt pyrkivät puuttumaan itsenäiseen toimintaamme.

Greenpeace Nordenin saamat lahjoitukset vuonna 2017 olivat noin 20 miljoonaa euroa (29.12.2017 vaihtokurssi 1 EUR = 9,8438 SEK). Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa toimiva Greenpeace Norden toimii omavaraisesti näiden maiden lahjoittajien voimin. Lahjoittajia Pohjoismaissa vuonna 2017 oli 156 743. Suomessa Greenpeacella vuonna 2017 oli 18 508 tukijaa, jotka lahjoittivat noin 1,9 miljoonaa euroa. Keskimääräinen lahjoitus tukijaa kohden Suomessa oli 8,42 euroa kuukaudessa. Greenpeacen rahoitus niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti koostuu siis hyvin pienistä virroista.

Greenpeace on mm. Amnestyn, WWF:n, World Visionin ja Kirkon Ulkomaanavun tavoin jäsenenä Vastuullinen lahjoittaminen ry:ssä. Greenpeace noudattaa vastuullisen varainhankinnan periaatteita. Greenpeace noudattaa myös kansainvälisten kansalaisjärjestöjen Accountable Now'n sitoumuksia

Rahojen käyttö

Greenpeace Nodenin Pohjoismaista saaduista lahjoituksista vuonna 2016 kampanjatyöhön kului 76,8 prosenttia, varainhankintaan 18,6 prosenttia ja hallintokuluihin 1,6 prosenttia. Toiminnan ylijäämä, joka käytetään tulevassa toiminnassa, oli 2,9 prosenttia lahjoituksista. Noin neljäsosa lahjoituksista ohjataan käytettäväksi Pohjoismaiden ulkopuolella Greenpeacen niihin alueellisiin toimistoihin, jotka eivät kykene toimimaan omavaraisesti. Julkaisemme vuosittain vuosikertomuksen rahankäytöstämme ja toiminnastamme, ja vuosikertomukset auditoi ulkopuolinen tilintarkastaja. Greenpeace Nordenin vuosikertomukset ovat luettavissa täällä.

Rahankeräyslupamme

Poliisihallituksen Greenpeacelle myöntämä rahankeräysluvan löydät tätä linkkiä klikkaamalla.