Rakenne ja hallinto

Sivu - tammikuu 16, 2014
Greenpeace on politiikasta ja liike-elämästä riippumaton maailmanlaajuinen järjestö, joka toimii ympäri maailmaa puuttuakseen keskeisiin globaaleihin ympäristöongelmiin.

Greenpeace Pohjoismaissa

Greenpeace Nordicin pääsihteeri Mads Flarup Christensen (vasemmalla) kampanjoimassa asevarustelua vastaan. © Greenpeace

 

Greenpeace koostuu yli 40 maassa toimivassa 26 alueellisesta toimistosta, ja Alankomaissa sijaitsevasta kattojärjestö Greenpeace Internationalista. Suomessa toimi yhteispohjoismainen Greenpeace Norden, joka on rekisteröity Ruotsissa (Föreringen Greenpeace Norden, yhdistysnumero 857204-4280, suomalainen Y-tunnus 1731274-8). Greenpeace Nordenilla on toimipisteet Helsingissä, Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa. Suomen rahankeräyslain mukaan varainhankintaa harjoittavan yhdistyksen tulee olla Suomessa rekisteröity, jotan varainhankintaa varten Suomessa toimii Greenpeace Pohjola ry (Y-tunnus 1483238-5). Sen ainoa tarkoitus on kerätä varoja Greenpeacen toimintaan.

Greenpeace Nordenin säännöt määrittelevät järjestön valtioista, politiikasta ja liike-elämästä riippumattomaksi ympäristöjärjestöksi, jonka tavoitteena on paljastaa ympäristöongelmia ja tarjota ratkaisuja ekologisen ja rauhanomaisen tulevaisuuden edistämiseksi. Greenpeace Nordicissa ylintä valtaa käyttävät äänestävät jäsenet, joita on tällä hetkellä 20. Jäsenet valitaan vuosikokouksessa 2/3 äänienemmistöllä valintakomitean nimeämistä asiantuntijaehdokkaista, jotka jakavat järjestön arvot. Greenpeace Nordenin äänestävät jäsenet ovat (2017):

Mats Abrahamsson (Ruotsi)
Jan Beránek
(Tšekki)
Joakim Bergman
(Ruotsi)
Magdalena Figura
(Puola)
Virag Kaufer
(Unkari)
Pavel Klinckhamers
(Alankomaat)
Barbara Kuepper
(Saksa)
Rune Leithe-Eriksen
(Ruotsi)
Tina Löffelbein
(Saksa)
Polina Malyševa
(Venäjä)
Maik Marahrens
(Saksa)
Iris Menn
(Saksa)
Carl-Henrik Monrad-Aas
(Ruotsi)
Thomas Neumann
(Tanska)
Duane Raymond
(Kanada)
Saskia Richartz
(Saksa)
Matthias Schickhofer
(Itävalta)
Robert K. Schmidt
(Tanska)
Reyes Tirado
(Espanja)
Marta Vetier
(Unkari)

Jäsenet valitsevat vuosikokouksessa myös Greenpeace Nordenin hallituksen. Hallitus on järjestön laillisesti vastuullinen päättävä elin vuosikokousten välillä. Greenpeace Nordenin hallituksen jäsenet ovat (huhtikuu 2016):

Puheenjohtaja, Agneta Rythén Martin (Ruotsi)
Dan Hindsgaul (Tanska)
Mats Knapp
(Ruotsi)
Dag Kühle-Gotovac (Norja)
Simo Kyllönen (Suomi)
Kathleen McCaughey (Ruotsi/Kanada)
Brie Rogers Lowery (Iso-Britannia)

Hallitus valitsee järjestölle jokapäiväisestä toiminnasta vastaavan pääsihteerin, joka tällä hetkellä on tanskalainen Mads Flarup Christensen. Muihin Suomen parissa työskenteleviin voit tutustua tällä sivulla. Greenpeace Nordicin vuosikertomuksista voi tutustua vuoden keskeisimpiin kampanjoihin sekä alueellisen toimistomme talouteen.

Greenpeace International

Greenpeace Nordenin ja muiden alueellisten toimistojen kattojärjestönä toimii Alankomaissa rekisteröity Greenpeace International (Stichting Greenpeace Council). Greenpeace Internationalin yhdistyssäännöt määrittelevät järjestön tavoitteeksi ympäristönsuojelun edistämisen koordinoimalla ja avustamalla alueellisia toimistoja. Greenpeace Internationalin työjärjestys määrittelee kuinka järjestön päätösvalta ja -vastuu jakautuvat: Greenpeace Norden lähettää vuosittain muiden alueellisten toimistojen tapaan Greenpeace Internationalin  vuosikokoukseen edustajan. Nämä alueellisten toimistojen edustajat muodostavat Greenpeace Internationalin äänestävän jäsenistön ja Greenpeacen Internationalin toimintaa valvovan elimen.

Greenpeace Internationalin pääsihteerit Jennifer Morgan (vasemmalla) ja Bunny McDiarmid.

 

 

Vuosikokouksessa alueellisten toimistojen edustajat valitsevat tai erottavat Greenpeace Internationalin hallituksen, ja yhdessä hallituksen kanssa päättävät Greenpeacen maailmanlaajuisista tavoitteista ja periaatteista. Alueellisten toimistojen valitsema hallitus on Greenpeace Internationalin laillisesti vastuullinen päättävä elin, ja valitsee Greenpeace Internationalin jokapäiväisestä toiminnasta vastaavan kansainvälisen pääsihteerin. Kansainvälisinä pääsihteereinä toimivat yhdysvaltalainen Jennifer Morgan ja uusiseelantilainen Bunny McDiarmid. Vuosikokousten välillä alueelliset toimistot seuraavat vuosikokouksessa yhdessä linjattuja tavoitteita ja periaatteita.

Greenpeace International on perustajajäsen kansainvälisten kansalaisjärjestöjen läpinäkyvyyttä vaalivassa ja valvovassa INGO Accountability Charterissa

Greenpeacella on maailmanlaajuisesti yli 2500 työntekijää, ja avoimet työpaikkamme voit tarkistaa täältä. Lahjoittajia Greenpeacella on noin 3,3 miljoonaa, ja voit helposti liittyä tukijoihimme tekemällä lahjoituksen. Lahjoittajien ohella vapaaehtoiset ovat toiminnallemme elintärkeitä. Vapaaehtoisia Greenpeacella on maailmanlaajuisesti noin 14 500 ja olemme jatkuvasti avoimia uusille vapaaehtoisille.

Aiheet