Greenpeace esti vanhojen öljylauttojen upottamisen meriin

Erikoisartikkeli - elokuu 22, 2011
Vuonna 1990 öljy-yhtiö Shell päätti, ettei sillä ole enää käyttöä 14 500 tonnin öljylautta Brent Sparille. Yhtiö halusi upottaa Pohjanmerellä toimineen lautan kokonaisuudessan Atlantin syvyyksiin. Shell esitteli ratkaisunsa Iso-Britannian hallitukselle, joka ei vastustellut vaan ehdotus sai päättäjien täyden tuen.

Aktivistit matkalla Shellin öljylautalle 1995.

Greenpeacen yhden tärkeimmän kampanjan tavoitteena on ollut estää jätteiden upottaminen meriin ja vesistöihin. Shellin ehdotus öljylautan hautapaikaksi huolestutti Greenpeacea ja järjestö päätti toimia. 30.huhtikuuta vuonna 1995 aktivistit valtasivat Brent Sparin. Tapahtumaa seuraavien viikkojen aikana Greenpeace taisteli sinnikkäästi sekä Iso-Britannian hallitusta sekä maailman suurinta öljy-yhtiötä vastaan. Dramaattiset tallenteet Greenpeacen kanooteilla kulkevista aktivisteista ja helikoptereille saapuvista apujoukoista toivat tapahtuman myös suuren yleisöin tietoisuuteen.

Ympäri Eurooppaa järjestettiin mielenosoituksia Shellin toimintaa vastaan sekä antamaan tukea Greenpeacen kampanjalle. Saksassa Shellin huoltoasemien myynnin arvioitiin pudonneen paikoin jopa puolella. Lopussa valtava julkinen painostus oli liikaa Shellille. Yhtiö perui päätöksensä ja suostui purkamaan sekä kierrättämään öljylautan tarpeellisella tavalla ja maan kamaralla. Tämä oli valtava voitto Greenpeacelle ja elintärkeä ratkaisu maapallomme merien kannalta.

Greenpeace kampanjalle oli yksinkertainen peruste - meret eivät ole roskasäiliöitä. Järjestö on kampanjoinut merien puolesta jo 1970-luvulta saakka. Vuosien varrelle Greenpeace on yhä uudestaan on joutunut kohtaamaan merien laiminlyöntiä ympäri maailmaa sekä haastamaan teollisuuden ja hallitukset kantamaan vastuunsa merien suojelusta. Kampanjalla onkin onnistuttu estämään esimerkiksi radioaktiivisten- ja teollisuusjätteiden upottamisen meriin mikä kiellettiin vuonna 1993.

Brent Spar -kampanja muutti keskustelun öljy- ja kaasuteollisuuden jäteongelmista avoimemmaksi ja vastuullisemmaksi. Ennen Greenpeacen Brent Spar-kampanjaa useat öljy-yhtiöt olivat kaavailleet vanhojen öljylauttojen upottamista meriin. Teollisuusalusten hävittämismenetelmiä valvottiin kansainvälisellä tasolla heikosti  ja vastuuttomalla toiminnalla olisi ollut vakavat ympäristövaikutukset. Greenpeacen kampanjan ja ihmisten ympäri Eurooppaa antama tuki varmisti sen, ettei kyseisten jätteiden hävittäminen mereen ole tähän päiväänkään mennessä sallittua.

Suomennos: Katri Luotonen

Aiheet