Inarin metsäkampanjan tavoitteet saavutettiin

Suurin osa kiistametsistä säästyy hakkuilta

Erikoisartikkeli - joulukuu 10, 2010
Greenpeacen ja Inarin poronhoitajien yhteistyö vanhojen metsien puolesta tuotti hyvän lopputuloksen. Metsähallituksen ja Inarin paliskuntien neuvotteluissa on sovittu vuosien ajan jatkuneen kiistan ratkaisusta. Yhdessä Metsähallituksen aiempien päätösten kanssa noin 80% poronhoitajien ja Greenpeacen vuonna 2003 rajaamista metsistä säästyy hakkuilta.

Muotkatunturin poromiehet ja Greenpeacen aktivistit merkitsivät laidunmetsiä Vaskojoella maaliskuussa 2005

Inarin metsäkiistassa asettuivat vastakkain tehometsätalous ja metsien suojelu yhdistettynä perinteiseen poronhoitoon. Greenpeacen kampanja nosti kiistan ensin valtakunnan julkisuuteen ja sitten kansainväliseksi. Käytännössä kiistan osapuolina olivat Metsähallitus ja alueella perinteistä poronhoitoa harjoittaneet poronhoitajat. Koska poronhoitajista suuri osa on saamelaisia, kietoutui kiistaan lisäksi kysymys alkuperäiskansan oikeuksista. Poronhoidon kannalta kiistaa käytiin ainakin 1980-luvulta asti. Greenpeace oli mukana vuosina 2002-2010.

Mielenosoituksia on pidetty ulkoministerikokouksessa Genevessä, FAO:n metsäkokouksessa Roomassa, Suomen suurlähetystöillä Haagissa ja Berliinissä, maa- ja metsätalousministeriön katolla Helsingissä, metsissä Inarissa, StoraEnson tehtailla Hollannissa ja Kemissä sekä Lyypekin satamassa.

Vanhaa metsää Pekantupavaaran alueella

Inarin metsäkiistaan osallistuivat eri tavoin Greenpeacen lisäksi Suomen luonnonsuojeluliitto, Ihmisoikeusliitto, Saamelaisneuvosto, Suomen porosaamelaiset ja monet muut järjestöt. Kantaa ottivat metsäalan organisaatioiden lisäksi saamelaiskäräjät ja metsäalan ammattiliitot.

Hakkuista on käyty oikeutta Lapissa ja niitä on käsitelty useaan otteeseen YK:n ihmisoikeuskomiteassa. Kiistasta on tehty paljon tutkimusta, kiistaa on selvittänyt valtion asettama selvitysmies, siitä on puhuttu eduskunnassa, ministeriöissä ja seminaareissa. Aihetta on käsitelty kotimaisessa ja ulkomaisessa mediassa. Metsäkiistasta tehty suomalainen dokumenttielokuva Last Yoik in Saami Forests on voittanut useita palkintoja ja kunniamainintoja filmifestivaaleilla eri puolilla maailmaa.

Inarikartta”Paliskuntien, ympäristöjärjestöjen ja saamelaisneuvoston sitkeä yhteistyö tuotti lopulta hyvän tuloksen. Olemme tyytyväisiä, sillä sopimus päättää vuosikymmeniä jatkuneen epävarmuuden tilan, jossa poronhoito joutui aina väistymään hakkuiden tieltä. Saamelaiskulttuurille tärkeän poroelinkeinon toimintaa kuitenkin uhkaavat vielä esimerkiksi kaivosvaltaukset ja Inarinjärven suojelluille rannoille suunniteltu massiivinen rakentaminen”, sanoo Hammastunturin paliskunnan poroisäntä ja saamelaisneuvoston jäsen Jouni Lukkari.


Katso kartta Inarin kiistametsistä (PDF)