Kala

Monet mertemme kalalajit ovat uhanalaisia ja maailman koko kalakanta on vaarassa liikakalastuksen vuoksi. Kasvava kysyntä ja tehokkaammat pyydystysmenetelmät mahdollistavat entistä nopeamman kalastamisen eikä kalakanta ehdi uusiutua samaan tahtiin. Samalla kun kalastus uhkaa kalakantoja, myös muut lajit, kuten linnut, merinisäkkäät, alamittaiset lajit sekä pohjaeläimet kärsivät joutuessaan kalastetuiksi ja lähes neljäsosa maailman kalasaaliista heitetäänkin kuolleena takaisin mereen. Liikakalastus on suurin syy kalakantojen pienenemiseen ja este kantojen elpymiseen.

Liikakalastus ei uhkaa kasvatettuja kalalajeja ja kalankasvatus lisääntyykin jatkuvasti ympäri maailman. Kasvatetusta kalasta koituu kuitenkin ympäristöhaittoja ravinteiden päästessä luontoon aiheuttaen rehevöitymistä, ja kasvatetuista kaloista voi myös levitä vieraita tauteja tai loisia luonnonvaraisiin kaloihin.

Kalantuotanto noussut viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana vajaasta 40 milj tonnista 155 milj tonniin, myös suomalaisten kalan kulutus on noussut samassa ajassa huomattavasti. Suomalaiset kuluttivat henkeä kohden vuonna 2016 13 kg kalaa, josta lähes kolmasosa oli suomalaista ja loput reilu kaksi kolmasosaa tuontikalaa. Sekä kotimaisessa, että tuontikalassa suosituinta oli kasvatettu lohi, mutta myös liikakalastettuja lajeja, kuten tonnikalaa, seitiä ja katkarapua tuotiin Suomeen.

 

20. huhtikuuta 2018

Kalastuksen uhriksi joutunut kilpikonna © Paul Hilton / Greenpeace

 

Uusimmat päivitykset

 

Ei tuloksia.

Aiheet