Soija 

Soija on yksi maailman yleisimpiä viljelykasveja ja sen viljely on vastuussa suurimmasta osasta sademetsien tuhoamisesta, kun metsiä raivataan pois soijapeltojen tieltä. Metsien tuhoamisen seurauksena soijan tuotanto edistää ilmastonmuutosta, kasvillisuuden sekä luonnon monimuotoisuuden supistumista ja maaperän eroosiota sekä tiivistymistä kuten myös vesistöjen rehevöitymistä ja saastumista.

Soijaa kasvatetaan rehuksi karjatalouteen ja sitä tuodaan Suomeenkin vuosittain 150 000 - 200 000 tonnia nimenomaan rehukäyttöön. Soijaa tuotetaan myös ihmisravinnoksi, kasviöljyksi ja biodieselin valmistukseen, mutta vain 20% tuotetusta soijasta tulee ihmisille ja loput 80% käytetään eläinravinnoksi.

Maailman soijan tuotanto on kaksinkertaistunut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana ja vuosina 2016-2017 soijaa tuotettiin maailmanlaajuisesti yli 350 000 miljoonaa tonnia. Kasvavan lihan kulutuksen myötä soijan tuotannon ei voi olettaa vähenevän lähiaikoina.

Vaikka soija itsessään aiheuttaakin suurimmat tuhot sademetsille ja monet tavallisetkin ruoka-aineet sisältävät soijaa, esim. lesitiinin muodossa, on karjatalous suurin syy soijan tuotannolle ja  parhaiten soijan kulutukseen voi vaikuttaa vähentämällä eläinkunnan tuotteita.

Ympäristöhaittojen lisäksi soijan tuotantoon liittyy usein myös sosiaalisia ongelmia. Osa soijaviljelmistä on laittomasti hakattuja, työntekijöiden oltavat ovat usein huonot ja he ovat alipalkattuja tai jopa ilman palkkaa.

20. huhtikuuta 2018

Metsien tuhoamista soijapeltojen tieltä © Rogerio Assis/Greenpeace

 

Uusimmat päivitykset

 

Ei tuloksia.

Aiheet