Saastuminen

Sivu - maaliskuu 19, 2013
Meret saastuvat monella tavalla. Mereen päätyy myrkyllisiä kemikaaleja, muovia ja radioaktiivisia aineita. Itämerellä pahin ongelma on rehevöityminen.

20. maaliskuuta 2013

Öljyistä jääsohjoa kerätään Skagerrakista rahtilaiva Godafossin ajettua karille vuoden 2011 helmikuussa. © Jon Terje Hellgren Hansen / Greenpeace

Öljy

Näkyvin ja tunnetuin saaste on öljy. Pieniä öljypäästöjä tapahtuu jatkuvasti esimerkiksi laivojen tyhjentäessä pilssejään. Suuria öljyonnettomuuksia tapahtuu, kun tankkerit ajavat karille tai öljynporauksessa tapahtuu onnettomuus. Valitettavasti suuret öljyonnettomuudet ovat suhteellisen tavallisia, ja sellaisen suuronnettomuuden kuin Meksikonlahden Deepwater Horizonin jälkien puhdistaminen kestää vuosikymmeniä.

20. maaliskuuta 2013

Aktivistit keräävät muovijätettä Manilanlahdella. © John Javellana / Greenpeace

 

Muovi

Joka vuosi maailman meriin päätyy 6,5 miljoonaa tonnia muovijätettä. Muovi sekä hylätyt ja karkuun päässeet kalastusvälineet muodostavat jätesaaria, jotka kelluvat valtamerten pyörteissä. Tyynellämerellä Havaijin pohjoispuolella pyörii muovijätelautta, joka on suurempi kuin Yhdysvaltojen Teksasin osavaltio.

Kaikki muovi ei kellu. Noin 70 prosenttia vajoaa pohjaan. Muovi myös hajoaa hyvin pieniksi hiukkasiksi, jotka muistuttavat planktonia. Yli miljoona merilintua ja satatuhatta merinisäkästä ja kilpikonnaa kuolee joka vuosi syömäänsä muoviin. Muovi hajoaa hyvin pieniksi hiukkasiksi

Lisää Tyynenmeren muovijätepyörteestä englanniksi

Aiheet