Kalastus

Sivu - lokakuu 6, 2010
Meri on valtava ravinnon lähde. Sitä on kuitenkin käytettävä harkiten. Meriekosysteemien kestävyyttä uhkaavat sekä liikakalastus että laiton kalastus.

8. lokakuuta 2012 © Greenpeace / Elaine Hill

Jos haluamme maailman merien voivan hyvin huomenna, meidän on suojeltava niitä tänään. Intian valtameri on erityisesti avun tarpeessa.

 

Mertensuojelualueet tarjoaisivat turvasataman kaikelle vedenalaiselle elämälle. Näillä suojelualueilla kaikenlainen hyödykkeitä tuottava toiminta, kuten kaivostoiminta ja kalastus, olisivat kiellettyjä. Maailmanlaajuisen suojelualueiden verkoston tulisi kattaa neljäkymmentä prosenttia maailman meristä sisältäen tärkeimmät lisääntymisalueet ja kutupaikat, jolloin ne auttaisivat myös vaeltavien lajien säilymistä.

Myös mertensuojelualueiden ulkopuolella on saatava ratkaisuja aikaan. Liikakalastus ja laiton kalastus on saatava kuriin kansainvälisillä sopimuksilla ja niiden tehokkaalla valvonnalla. Euroopan unionin yhteinen kalastuspolitiikka (Common Fisheries Policy = CFP) on saatava kestävälle pohjalle niin, että se todella vaikuttaa halutulla tavalla.

Valaiden pelastamiseksi ratkaisu on yksinkertainen: Valaanpyynti on lopetettava kokonaan. Viimeiset valaanpyyntiä harrastavat maat hyötyvät valaista enemmän elävinä kuin tapettuina. Ekologisesti hoidettu valasturismi tuottaa muun muassa Islannissa enemmän toimeentuloa kuin valaiden pyytäminen.

 

Merten suojelun ratkaisut

Aiheet