Miten voit itse edistää metsien suojelua

Sivu - marraskuu 12, 2010
Mitä sinä voit tehdä metsien hyväksi

Omistatko metsää – suojele tai hoida varovasti

Onko sinun tai sukusi omistuksessa metsää, jota haluaisitte suojella tai hoitaa ja käyttää luontoystävällisemmin kuin mihin virallinen avohakkuisiin kannustava neuvonta ohjaa? Metsäluonnon kannalta on yleensä aina parempi, mitä vähemmän metsää hoidetaan, ellei kyse ole luonnon ennallistamisesta. Esimerkiksi ojien tukkiminen kannattaa aina!

Viranomaiset ostavat metsiä suojelualueiksi etenkin eteläisessä Suomessa ja niistä maksetaan markkinahinta. Myymällä metsänsä suojeluun voi tienata enemmän kuin hakkaamalla. Suojelu kannattaa aina - säästät aikaa, vaivaa, luontoa ja maisemia. Metsän hakkaamatta jättäminen on myös teko ilmaston puolesta. Ota yhteyttä metsäsi sijaintikunnan ELY-keskukseen, jos olet kiinnostunut tarjoamaan metsäsi suojeluun.

Suomeen on perustettu luonnonmukaisen metsänhoidon neuvontaa ja metsäsuunnittelupalveluita tarjoava yritys Innofor, jota suosittelemme kaikille metsänsä talouskäytöstä kiinnostuneille.

Älä osta trooppista puuta!

Anna palautetta rautakauppiaallesi, jos näet myynnissä merbauparkettia tai -lankkuja. Suuri osa markkinoilla olevasta merbausta on laittomasti hakattu ja kaikki myynnissä oleva merbau on uhanalaista ja peräisin trooppisista sademetsistä. Monet muutkin suosituimmista trooppisista puulajeista, esim. venge/wenge, balau, mahonki, iroko ja kempas tulevat uhanalaisista sademetsistä. Kestävästi tuotettua trooppista puuta ei ole saatavilla kuin hyvin pieninä määrinä. Siksi on parasta käyttää pohjoisia puulajeja kuten koivua, kuusta, pyökkiä tai mäntyä.

Älä tankkaa palmuöljydieseliä!

Aja Neste Oilin asemien ohi ja kehota ystäviäsi tekemään samoin. Palmuöljyä on myös elintarvikkeissa – tutki tuoteseloste ja vältä palmuöljyä sisältäviä tuotteita.

Suosi kierrätys- ja uusiopaperia

Vältä mahdollisuuksien mukaan kaikkia metsää kaatamalla tehtyjä paperituotteita, olipa niissä mikä tahansa ekoleima tai ympäristömerkki. Uusiokuidusta valmistettu paperi on aina ensimmäinen vaihtoehto – se on myös FSC-merkittyä parempi. FSC-merkitty puolestaan on pohjoismaista ympäristömerkkiä tai muita sertifikaatteja ja merkkejä parempi.

Huolestuttaako lähimetsän tai retkikohteen tulevaisuus – ota yhteyttä

Onko lähimetsääsi, retkipaikkaasi tai kesämökin lähelle mielestäsi suojelunarvoiseen paikkaan ilmestynyt hakkuita ennakoivia nauhoituksia, tienraivausta jne.? Ota yhteys luonnonsuojelujärjestöihin: ruohonjuuritason työtä kaupunkien, kuntien ja yksityisten metsien kanssa tekevät Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto. Valtionmetsien tai metsäyhtiöiden maiden hakkuusuunnitelmista voit ottaa yhteyttä myös Greenpeaceen.

Katso miten voit osallistua