Usein kysyttyä metsien suojelusta

Tähän on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä metsien suojelusta.

Lisää voit lähettää sähköpostitse tai kysyä Facebook- sivullamme.

Metsien suojelu  
 • Mitä minä voin tehdä metsien hyväksi?

  Paljonkin. Katso sivulta "Mitä sinä voit tehdä".

 • Missä ovat maailman metsien suurimmat ongelmat?

  Ilmastonmuutoksen kannalta tropiikissa, Kaakkois-Aasiassa ja Amazonasilla. Palmuöljyn kasvava tuotanto enteilee katastrofia Indonesiassa, jossa maailman metsien hävitys on jo nyt maailman nopeinta. Toisaalta pohjoisella pallonpuoliskolla on myös kansainvälisesti ajatellen ainutlaatuisia luonnontilaisia mäntymetsiä, joiden luontoa ei saa takaisin jos ne hävitetään, eikä niiden suojelematta jättäminen auttaisi tropiikin metsiä lainkaan.

 • Omistan metsää. Onko se pakko avohakata kuten metsänhoitoyhdistyksen mies kertoi?

  Ei. Suojelusta voi tienata hakkuita enemmän eikä Suomessa metsänomistajia voida enää pakottaa hakkaamaan metsiä kuten aiemmin. Katso lisää kohdasta mitä sinä voit tehdä.

 • Missä niitä metsiä on joita pitäisi suojella? Luin metsäteollisuuden julkaisusta että kaikki suojelunarvoinen metsä Suomessa on jo ajat sitten suojeltu.

  Näinhän metsäsektorin propagandaorganisaatiot ovat aina sanoneet. Ympäristöjärjestöt ovat julkaisseet useita karttoja ja raportteja suojelunarvoisten, uhanalaisten metsien sijainnista. Esimerkiksi valtion mailla Etelä-Suomessa: http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/lehdistotiedotteet/Luonnonsuojelujarjestot-lisaa-valtion-maita-suojeluun1/ tai metsäteollisuuden mailla: http://forestinfo.fi/etelasuomi/yhtiot/

 • Metsäyhtiö aikoo avohakata metsää naapurissamme, mitä tehdä?

  Onko lähimetsääsi, retkipaikkaasi tai kesämökin lähelle mielestäsi suojelunarvoiseen paikkaan ilmestynyt hakkuita ennakoivia nauhoituksia, tienraivausta jne.? Ota yhteys luonnonsuojelujärjestöihin: ruohonjuuritason työtä kaupunkien, kuntien ja yksityisten metsien kanssa tekevät Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto. Valtionmetsien tai metsäyhtiöiden maiden hakkuusuunnitelmista voit ottaa yhteyttä myös Greenpeaceen.

 • Miksi Greenpeace vaatii vain Lapin metsien suojelua eikä tee mitään tropiikissa?

  Metsätoimintamme pääpaino on aina ollut trooppisten metsien suojelussa. Toimimme kaikkialla maailmassa emmekä voi sulkea silmiä kotimaisilta ongelmilta, jos niitä on. Rikkaiden pohjoismaiden on myös turha neuvoa kehitysmaita metsien suojelussa, jos emme hoida omia takapihojamme kuntoon. Lapissa on ainutlaatuisia metsiä hakkuiden uhkaamina, ja olemme ajaneet niiden suojelua yhdessä paikallisten poronhoitajien kanssa. Katso lisää kohdasta mitä Greenpeace tekee.

 • Miksi hääräätte vain Suomessa, ette uskalla mennä Venäjälle toimimaan?

  Olet ymmärtänyt väärin. Metsäkampanja on yksi Greenpeacen päätoiminta-aloista Venäjällä. Vaikutamme metsälainsäädäntöön, ajamme vanhojen metsien suojelua, olemme valvoneet laittomia hakkuita Suomen lähialueilla Vienan Karjalassa ja Kannaksella.. Viime vuosina Venäjän- toimistoamme ovat työllistäneet metsäpalot. Katso lisää kohdasta mitä Greenpeace tekee.

 • Haluatteko lopettaa paperiteollisuuden? Pitääkö kaikki suojella?

  Emme halua eikä tarvitse. Haluamme että luonnon monimuotoisuudelle arvokkaita alueita kuten vanhoja metsiä ei hakata. Suomen metsistä on suojeltu noin viisi sadasosaa. 10% on ekologinen minimitavoite lyhyellä tähtäimellä, ja lisäsuojelua tarvitaan sen mukaan miten intensiivistä talouskäytössä olevien metsien käyttö on. Suurin osa metsistä säilyy kuitenkin aina talouskäytössä.

Tällä sivulla