Miten voit auttaa?

Sivu - toukokuu 24, 2011
Katso mitä voit tehdä jotta pääsemme eroon ympäristömyrkyistä.

Paikallinen nainen Guangdongin provinssissa, Kiinassa. Vesi on niin saastunutta, että se haisee pahalle, koska alueen teollisuus laskee jätteensä suoraan Xiao Xi-jokeen.

 

Vaikuta vaatekaapillasi tekstiiliteollisuuteen

Onko Detox-kampanjamme saanut sinut ajattelemaan vaatteitasi ja niistä aiheutuvia seuraamuksia? Ehkä jo harrastatkin kirpputoreja ja second-hand-kauppoja, kertakäyttömuoti saa sinut voimaan pahoin ja mantrasi on ennemmin laatu kuin määrä, mutta miten muuten voisit pukeutumisessa ottaa huomioon myös kestävyyteen liittyvät asiat? Tässä vihjeitä, joiden avulla voit pienentää vaatteiden jättämää jalanjälkeä.

Kirjailija Lucy Siegle kertoo viimeisimmässä kirjassaan ”To Die For”, että ihmiset ostavat vaatteita tänään suunnilleen neljä kertaa enemmän kuin he ostivat vuonna 1980. Tämä merkitsee keskimäärin 1 035 euron laittamista vuodessa vaatteisiin, ja 28 kiloa vaatteita henkilöä kohti. Ylipursuavista vaatekaapeistamme huolimatta käytämme ainoastaan kymmentä prosenttia vaatteistamme. On siis syytä kysyä itseltään ”Tarvitsenko todella tätä?” ennen kuin ostaa jotakin. Jos vastauksesi on kyllä, ja haluat tehdä ekologisia valintoja, mieti näitä vaihtoehtoja:

Farmareiden pesutehtaan työntekijät Xintangissa etsivät jätevettä kivipestääksen kangasta.

 

1 Osta käytettyä

Kirpputorit, vintage-kaupat ja käytetyn tavaran nettikaupat ovat täynnä vaatteita – tutki niitä ja tee kannattavia kauppoja.

2 Osta klassikoita

Jotta vaate olisi ekologinen, sitä pitää voida käyttää uudelleen ja uudelleen. Älä osta pintamuotia, osta klassikoita tai vaatteita, joita rakastat. Ja jos ne menevät pois muodista, laita ne säilöön – tulet yllättymään siitä, miten nopeasti tyylit kiertävät ja tulevat uudelleen muotiin.

3 Osta vihreää

Etsi valmistajia, jotka tekevät vaatteensa kierrätysmateriaaleista tai jotka käyttävät ainostastaan ympäristöystävällisiä kuituja ja luonnonvärejä. Nykyään löytyy ekomuotiin erikoistuneita kauppoja, voit etsiä niitä myös netistä ja tilata sitä kautta.

4 Keskity laatuun

Osta hyvin muotoiltuja vaatteita, jotka on tehty kestämään. Tutki saumat, vetoketjut ja napit, jotka ovat helpoimmin hajoavia kohteita. Tämä koskee myös kenkiä: katso, miten hyvin pohjat on kiinnitetty.

5 Korjaa vaatteesi

Jos sinulla on vaatteita, joita et käytä siksi, että vetoketju on hajonnut, tai ne muuten kaipaisivat kohennusta, hoida ne kuntoon. Jos et pysty siihen itse, etsi paikallinen ompelija. Voit myös uudistaa vaatteitasi vaihtamalla napit, muokkaamalla hameesta housut, farkuista shortsit jne. Inspiraatiota voit saada täältä Refashion Co-op.

6 Käytä luomupuuvillaa

Biologisen puuvillan viljelijät poimivat puuvillaa Kishtapurissa, Intiassa.


Tavallinen puuvilla on herkkä kasvi, johon syydetään lannoitteita ja torjunta-aineita. Sitä myös kastellaan runsaasti. Water Footprint Network kertoo sivustollaan, että 250 grammaa painavaan puuvillapaitaan käytetään keskimäärin 150 grammaa torjunta-aineita ja jopa 2720 litraa vettä. Lue lisää tästä The Water Footprint of Cotton Consumption report by Ecological Economics – PDF.

Luomupuuvilla on hyvä vaihtoehto, koska sitä kasvatetaan myrkyttömillä pelloilla. Käytä luomupuuvillaa ainakin vauvanvaatteissa ja perusvaatteissa, esim. t-paidoissa ja alusvaatteissa.

7 Tutki merkkejä

Ei ole helppo suunnistaa merkkiviidakossa. Voit kuitenkin etsiä tietoa ekomerkeistä ja siitä, mitä ne  tarkoittavat käymällä näillä sivuilla:
Eco Label Index | Eco Textile

Tytöt lajittelevat lumppuja perheen työpajalla Guraossa, Kiinassa, missä talous on keskittynyt tekstiilituotantoon.

Tytöt lajittelevat lumppuja perheen työpajalla Guraossa, Kiinassa, missä talous on keskittynyt tekstiilituotantoon.
Lu Guang/Greenpeace

8 Sano ei lapsityövoimalle sekä karkkikaupoille ja kyllä reilulle kaupalle

Reilun kaupan tuotteiden suosio on kasvamassa. Kahvin, teen, banaanien ja suklaan rinnalla on nyt myös Reilun kaupan vaatteita. Reilu kauppa auttaa pääasiassa tavarantuottajia. Köyhemmissä maissa Reilu kauppa takaa kunnolliset työskentelyolosuhteet, kieltää lapsityövoiman käytön ja varmistaa, että työstä maksetaan toimeentuloon riittävä palkka.

Esimerkiksi, vaihtoehtona sille, että myisivät satonsa dumpatuilla hinnoilla maailmanmarkkinoille, puuvillan viljelijät saavat tavallisesta puuvillasta 41 senttiä kilo ja luomupuuvillasta 47 senttiä kilo, tai 40–70 prosenttia enemmän kuin aikaisemmin. Reilun kaupan paita maksaa kolme euroa enemmän. Käy Reilun kaupan sivuilla http://www.reilukauppa.fi/ ja selvitä, mistä voit hankkia tuotteita.

9 Kyseenalaista hiekkapestyt farkut

Hiekkapestyistä farkuista on tullut suosittu trendi viime vuosina, mutta tiesitkö että tehtaat käyttävät usein erilaisia kemikaaleja saadakseen aikaan kuluneen vaikutelman?

Ja kemikalien käyttö ei ole ainoa syy – sivustolla www.killerjeans.org kerrotaan, miten kuluneen vaikutelman aikaansaaminen hiekkapuhalluksen avulla aiheuttaa työntekijöille kuolemaan johtavia pölykeuhkosairauksia.

Kaikkia hiekkapestyjä farkkuja ei ole valmistettu hiekkapuhalluksella tai kemikaalien avulla, mutta pitäisi olla tekninen asiantuntija pystyäkseen erottamaan, mitä käsittelytapaa on käytetty missäkin vaatekappaleessa. Parasta on kysyä valmistajalta tai ostaa käytetyt farkut, joiden kuluneisuus on syntynyt oikeassa käytössä.

10 Ekologinen pyykinpesu

Suuri osa vaatteiden ympäristörasituksesta johtuu niiden pesemisestä. Minimoi tämä niin, että peset vain täysiä koneellisia. Koska suurin osa pesukoneen sähkönkulutuksesta aiheutuu koneen lämmityksestä, säädä lämpötila alhaiseksi. Normaali likapyykki voidaan hyvin pestä 30 asteessa.

11 Tee suursiivous vaatekaapissasi

Jos vaatekaapissasi on jotakin, mitä et käytä, vapauta se! Lähetä se ystävälle, lahjoita kirpputorille tai hyväntekeväisyyteen tai järjestä vaikka juhlat, joissa vaihdetaan vaatteita.

12 Vie takaisin

Jotkut valmistajat, kuten esim. Patagonia, tarjoavat palautusmahdollisuuden käytetyille, vanhoille vaatteille. Mikään ei estä kysymästä suosikkimerkkisi valmistajalta voisivatko he tehdä samoin.

13 Ole yhteydessä tuotemerkkeihin

Käy suosikkimerkkisi nettisivulla ja katso toteuttavatko he minkäänlaista ympäristöohjelmaa, erityisesti kemikaalien suhteen. Jos eivät – tai jos heidän toimintatapansa eivät ole riittävän hyviä – ole yhteydessä heihin ja kerro, että pidät heidän tuotteistaan, mutta toivoisit heidän kehittävän toimintaansa.

14 Levitä sanaa

Kerro ystävillesi saastumiseen liittyvistä ongelmista. Levittämällä tietoa tästä aiheesta autat meitä ponnisteluissamme kohti tekstiiliteollisuuden myrkytöntä tulevaisuutta.

Käännös: Kirsi Koskelin

Lue tekstiiliteollisuuden myrkyistä