Mitä Greenpeace tekee?

Sivu - marraskuu 9, 2010
Suomessa Greenpeacen kampanjointi keskittyy valtionyhtiö Neste Oiliin, koska yhtiö haluaa maailman suurimmaksi biopolttoaineiden valmistajaksi nimenomaan palmuöljystä valmistetulla NExBTL-dieselillä. Greenpeacen kansainvälinen palmuöljykampanja on keskittynyt suurimpien käyttäjien eli elintarvike- ja kosmetiikkajättien toimintaan sekä siihen, että Indonesian lainsäädäntö ja valvontajärjestelmät saadaan ajan tasalle metsien ja turvesoiden suojelussa.

Keväällä 2010 elintarvikevalmistaja Nestlé taipui "Give orangutang a break"- kampanjamme edessä ja julkisti toistaiseksi edistyksellisimmän palmuöljyn hankintapolitiikan. Toisin kuin esimerkiksi Neste Oil, Nestlé aikoo irtisanoa kaupankäynnin sellaisten tuottajien kanssa, jotka hakkaavat sademetsiä. Greenpeacen kampanjoinnin tuloksena esimerkiksi elintarvikejätti Unilever oli jo aiemmin sanonut irti kauppasopimuksia sademetsiä tuhoavan Sinar Mas -yhtiön kanssa.

Greenpeace tekee Kaakkois-Aasiassa töitä myös esimerkiksi ihmisoikeusjärjestöjen kanssa. Greenpeace toimii aktiivisesti Kaakkois-Aasiassa ruohonjuuritasolla paikallisyhteisöjen kanssa taistelussa sademetsien säilymisen puolesta. Lokakuussa 2009 avattu metsäasema Kamparin niemimaalla Sumatralla oli jatkoa vuonna 2007 alkaneelle projektille. Paikallisia on autettu muun muassa sammuttamaan metsäpaloja ja patoamaan palmuöljy- ja selluyhtiöiden turvemaille kaivamia kuivatusojia.


Toiminta Suomessa ja Pohjoismaissa

Greenpeace on kampanjoinut Neste Oilin palmuöljydieselin poistamiseksi pääkaupunkiseudun julkisesta liikenteestä, jossa sitä on testattu kolmen vuoden ajan. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2010, että kaupungin omissa biopolttoainehankinnoissa ja Helsingin Seudun Liikenteen bussiliikenteen kilpailutuskriteereissä asetetaan etusijalle jätteistä ja muista kuin trooppisista ruokakasveista valmistetut biopolttoaineet. Espoossa ja Vantaalla tehtiin vastaavat päätökset vuonna 2009.

Joulukuussa 2008 Tukholman saaristoliikennettä hoitava Waxhomsbolaget ilmoitti vetäytyvänsä yhteistyöstä Neste Oilin kanssa johtuen palmuöljyn ympäristövaikutuksista ja kehnosta maineesta. Vuonna 2007 huoltoasemaketju OKQ8 perui Greenpeacen kampanjoinnin ansiosta päätöksensä ottaa Neste Oilin palmuöljydiesel kuluttajamyyntiin Ruotsissa.

Neste Oil väittää hankkivansa ainoastaan kestävästi tuotettua palmuöljyä ja pystyvänsä jäljittämään hankkimansa palmuöljyn toimitusketjun aina ”kylvettyyn siemeneen asti”. Olemme vuosien ajan toistuvasti vaatineet Neste Oililta selvityksiä ja läpinäkyviä todisteita väitteidensä tueksi. Emme kuitenkaan ole saaneet mitään todisteita siitä, että yhtiö tietäisi mistä sen palmuöljy tulee tai kuinka Neste Oil takaisi, että sen palmuöljy on kestävästi tuotettua.

Katso näyte Neste Oilin "avoimesta" keskustelukulttuurista yhtiökokouksessa 2010.