1. Ympäristö tarvitsee äänen hallituksessa

26. toukokuuta 2015

 
Ympäristönsuojelu ja talous eivät ole väistämättä ristiriidassa, mutta valitettavasti käytännössä monet teolliset hankkeet ja lakimuutokset uhkaavat yhteistä ympäristöämme. On välttämätöntä, että ympäristöllä on hallituksen sisällä oma ääni. Ympäristön etua pitää tarkastella ministeriössä, jonka näkökulmaa ei sumenna yhtäaikaiset vaatimukset edistää teollisuutta.


Hallituksen päätöksenteossa on oltava myös ympäristöministeri, jonka tehtävä on ympäristön edun puolustaminen. Jos esimerkiksi maa- ja metsätalouministeri ja ympäristöministeri yhdistetään nyt samaan henkilöön, tulee yhdelle ministerille keskenään ristiriitaisia tavoitteita.

2. Suojelualueita tarvitaan lisää

26. toukokuuta 2015

© Markus Mauthe / Greenpeace

 
Ympäristöministeriö on koko olemassaolonsa ajan suunnitellut ja toteuttanut Suomeen suojelualueita, joista kaikki kansalaiset nauttivat. Kansallispuistot, vanhojen metsien suojelualueet ja soidensuojelualuuet ovat henkireikiä luonnolle ja ihmisille. Uusi hallitus tulee todennäköisesti kannustamaan hakkuiden lisäämistä energiapuuksi ja uuteen Äänekosken sellutehtaaseen. Ilman metsiensuojelun yhtäaikaista lisäämistä tämä on paha isku metsäluonnolle ja maisemille.


Asiantuntevaa ympäristöministeriötä tarvitaan suunnittelemaan lisää metsien- ja soidensuojelualueita ja tähän tarvitaan rahoitusta säästöistä huolimatta. Jos säästämme luonnonsuojelusta, luomme tuleville sukupolville velkaa, jota he eivät enää voi kuroa umpeen.

3. Teollisuus tarvitsee vahtikoiran

26. toukokuuta 2015

© Greenpeace

 
Jos teollisuuden luvat ja kaavoitus siirretään johonkin muuhun ministeriöön, poistetaan viimeinenkin suojaportti uusien Talvivaarojen tieltä. Teollisten hankkeiden ympäristövaikutukset, kemikaalien turvallisuus, päästöt ilmaan ja veteen ovat asioita, joista päättämistä ei voi siirtää ensisijaisesti teollisuutta edistäviin ministeriöihin.

Ympäristöministeriön tehtävä on puolustaa meidän kaikkien yhteisiä elämisen edellytyksiä – vettä, maata ja ilmaa ja tämän näkökulman on oltava päätöksenteossa kirkkaana.

 

Itsenäinen ympäristöministeriö tarvitaan! Pidetään huolta, että se ymmärretään myös hallitusneuvotteluissa. Twiittaa tämä artikkeli Juha Sipilälle alta.