Arktisen öljynporauksen vastustajat uudistivat Shellin ilmeen F1 Shell Belgian Grand Prix’ssä

Lehdistötiedote - elokuu 25, 2013
Spa, Belgia. Belgian Greenpeacen aktivistit onnistuivat laskemaan kaksikymmentä metriä pitkän "ARCTIC OIL? SHELL NO!" -banderollin pääkatsomon katolta vastapäätä VIP-aitiota, jonne Shell on kutsunut tärkeimmät vieraansa.

Greenpeace paljasti Shellin likaiset arktiset öljynporaussuunnitelmat F1 Belgian Grand Prix:ssä.

Shell on F1 Shell Belgian Grand Prix’n pääsponsori kisan nimeä myöten. Shell on maksanut miljoonia saadakseen logonsa näkyviin kaikkialla kilparadan ympärillä. Ennen kisan alkua kaksi liitovarjoa liisi radan yllä vetäen perässään banderollia, jossa vastustettiin Shellin arktista öljynporausta. Kolmas aktivistiryhmä uudisti Shellin jättimäisen logon Radillion-mutkassa. Poliisi poisti uudistetun version logosta jonkin ajan kuluttua.

 Yksi Shellin 80-metristä logoa uudistavista kiipeilijöistä Raidillon-mutkassa on Tony Martin Brysselistä:

 - Tämä Grand Prix on Shellin vuoden kohokohta. Yhtiö on käyttänyt miljoonia saadakseen logonsa esille joka puolelle ja kestitäkseen VIP-vieraitaan, mutta yhtiö ei halua puhua mitään arktisesta öljynetsinnästä. Siksi olemme täällä, haluamme yleisön ja formulafanien tietävän mitä Shell tekee Arktiksella, Tony Martin sanoo.

 Shell on investoinut 5 miljardia dollaria arktiseen ohjelmaansa. Kun yhtiön porauslautat ajoivat karille, syttyivät tuleen ja niin edelleen, joutui yhtiö pitämään taukoa Alaskan poraushankkeessa tämän kesän ajan. Keväällä Jorma Ollila allekirjoitti Vladimir Putinin Hollanninvierailun yhteydessä Shellin puolesta sopimuksen Gazpromin kanssa Venäjän arktisen merialueen öljynetsinnästä. Venäjällä ympäristövaatimukset ja valvonta ovat kevyempiä ja öljyvuodot hyvin yleisiä.

 - Formula 1 on kilpailu täynnä huippuluokan tekniikkaa ja turvallisuusjärjestelmiä. Shellin arktinen öljynporaus luottaa tekniikkaan ja porauslauttoihin, jotka tehtiin ennen kuin nämä formulakuljettajat olivat edes syntyneet. Ainut syy, miksi Shell voi porata Arktiksella, on koska ilmastonmuutos sulattaa merijäätä. Nyt he haluavat porata jään alta lisää öljyä kiihdyttämään ilmastonmuutosta. Se on hulluutta, sanoo pääkatsomon katolle kiivennyt aktivisti Vanessa Hall Iso-Britanniasta, joka on entinen Manchesterin kaupunginvaltuuston jäsen.

 Greenpeacen kansainvälinen pääsihteeri Kumi Naidoo seuraa kisaa Amsterdamissa. 

 - Olin formulafani lapsena, mutta en fanita sitä mitä Shell tekee Arktiksella. Nyt käymme kaikkein kovinta kilpailua Shelliä vastaan. Shell näkee vain bisnesmahdollisuuksia Arktiksella, eikä ota Arktiksen sulamista varoitusmerkkinä. Jokainen F1-kuljettaja ja -fani tietää, että öljy radalla aiheuttaa onnettomuuden. Öljyvuoto Arktiksella aiheuttaa todellisen katastrofin. Toivomme, että kun fanit kuulevat mitä Shell on todellisuudessa tekemässä, he kaikki liittyvät melkein neljän miljoonan ihmisen liikkeeseen pelastamaan Arktiksen.

Kuvia ja videoita tapahtumista.

Video valmistautumisesta mielenosoitukseen.

 

Yhteystiedot:

Matti Ikonen, Arktis-kampanjoitsija, p. 0400 257 755

Tapio Laakso, ohjelmajohtaja, p. 040 181 6559  

 

Aktivistien haastattelut paikanpäällä tai puhelimitse:

Jessica Wilson, Greenpeace Arctic communications manager +44 7896 893 118   

Louise Hutchins, Greenpeace Arctic campaigner, +44 7971 807 687

Tom Lowe, Greenpeace video producer, +31 646 162 024

Alex Yallop, Greenpeace photo editor, +31 624 941 965