Uhanalaisten kalojen myynti yleistä Pohjoismaissa - entä Suomessa?

Lehdistötiedote - maaliskuu 4, 2008
Greenpeace on hiljattain tutkinut Pohjoismaisten vähittäiskauppaketjujen kalan- ja äyriäisten hankinnan kestävyyttä. Tutkimuksesta käy ilmi, että vähittäiskauppaketjut myyvät runsaasti uhanalaisia ja tuhoisasti kalastettuja kala- ja äyriäislajeja. Myös Suomessa myydään kestämättömästi kalastettuja lajeja, ja vähittäiskauppaketjujen on syytä tarkastella mitä ne myyvät, ja poistaa kestämättömät lajit valikoimistaan.

Työntekijöitä tonnikalan pakkauslaitoksessa.

- Esimerkiksi Ruotsissa yksikään vähittäiskauppaketjuista ei voi kehua, että heidän kalanhankintapolitiikkansa olisi kestävää. Vaikka asennoituminen ja suuntaus on positiivista, kaikki ketjut myyvät kalaa, joka on peräsin uhanalaisista kannoista. Ruotsissa keskustelu kalastuskriisistä on ollut käynnissä pitkään, mutta kauppaketjut eivät ole nähtävästi ottaneet siitä opikseen, huomauttaa Greenpeacen Ruotsin merikampanjavastaava Staffan Danielsson.

Greenpeace vaatii, että myös kauppa ottaa vastuunsa ja lopettaa uhanalaisen, tuhoisasti kalastetun sekä liiallisesta pyynnistä kärsivän kalan ja äyriäisten myynnin.

- Ruotsissa mm. useat kunnat ja ravintolat, tavallisista kuluttajista puhumattakaan, ovat päättäneet olla ostamatta kalalajeja, jotka ovat uhan alla tai joiden pyynti tuottaa suurta haittaa meriluonnolle. Kehotamme nyt vähittäiskauppaa liittymään tähän linjaukseen, sillä merten kriisi on todellinen ja maailman kalakannoista lasketaan jopa 75 % olevan liikakalastettuja, jatkaa Danielsson.

Greenpeace on koonnut ns. punaisen listan kaikkein yleisimmin myynnissä olevista uhanalaisista tai tuhoisasti kalastetuista lajeista. Listalla on mm. ankerias, turska ja punakampela sekä Suomessa yleisesti myynnissä oleva tonnikala ja trooppiset katkaravut. Myös Suomessa ollaan oltu yhteydessä vähittäiskauppaketjuihin ja niiden vastauksia kalan ja äyriäisten hankinta- ja myyntipolitiikasta odotetaan.

- Vaikka vähittäiskauppaketjujen vastauksia ei vielä käytettävissämme olekaan, olemme jo huomanneet julkisesta ilmoittelusta, että useat liikkeet myyvät rajusti liikakalastettua miekkakalaa ja haita. Jotkut näistä lajeista ovat jopa vakavasti uhanalaisia, sanoo Greenpeacen tiedottaja Satu Pitkänen.

- Yksikään suomalainen ravintola tai kauppa ei kehtaisi pitää valikoimissaan siperiantiikerin lihaa. Miksi sitten uhanalaisia kalalajeja myydään sumeilematta? jatkaa Pitkänen.

Other contacts:

Staffan Danielsson, merikampanjavastaava, Greenpeace (Tukholma), +46 703 53 65 85
Satu Pitkänen, tiedottaja, Greenpeace, puh. 050 5461 789

Aiheet